Otkrivamo: Na zahtjev direktora BIA-e Džuvo i Vilić pustili agente iz Srbije u Potočare

0
363

600BIH, Srbija – Direktor srbijanske Bezbjednosno-informativne agencija (BIA) Aleksandar Đorđević boravio je 10. i 11. jula u Sarajevu, a u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bio je i u trenutku incidenta s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Potočarima, saznaje portal Faktor.ba.

Dok je direktor BIA-e u sarajevskom hotelu Evropa gledao prenos komemoracije i dženaze u Potočarima, njegovi agenti nalazi su se u samom Memorijalnom centru i to među masom okupljenih Bošnjaka.

Agenti srbijanske BIA-e su se kroz Memorijalni centar kretali s akreditacijama kakve su imali i službenici policijskih agencija Bosne i Hercegovine.

Ulazak srbijanskih agenata u Memorijalni centar Potočari omogućili su direktor OSA-e Almir Džuvo i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, potvrđeno je portalu Faktor.ba iz više izvora.

Ponoćni razgovori u Radićevoj

Direktor BIA-e Aleksandar Đorđević sa svojim saradnicima u Sarajevo je doputovao avionom 10. jula, oko 14 sati.

Nakon što su odsjeli u Hotelu Evropa ostvarili su kontakt sa direktorom OSA-e Almirom Džuvom. Đorđević i Džuvo do dugo u noć boravili su u jednom ugostiteljskom objektu u Radićevoj ulici u Sarajevu.

Đorđević je tu noć telefonom razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i obavijestio ga da trenutna situacija sa sigurnosnog aspekta nije na nivou koji bi obezbijedio njegovo sigurno prisustvo na komemoraciji i ukopu žrtava genocida u Srebrenici. To je bila jasna poruka Vučiću od njegovog vodećeg obavještajca da ne dolazi u Potočare.

Iako je prisustvovao ovom razgovoru, direktor OSA-e Almir Džuvo nije o tome obavijestio nijednu nadležnu instituciju Bosne i Hercegovine. Bez ove informacije su ostali i Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH.

Umjesto toga, Almir Džuvo ponudio se da “na svoju ruku spasi situaciju”, pa je telefonom pozvao direktora Direkcije za koordinaciju Mirsada Vilića, te insistirao da se izdvoji 140 akreditacija za pripadnike MUP-a Republike Srpske, kako bi se “popravila sigurnosna situacija”.

Inače, Memorijalni centar je pod isključivom ingerencijom Direkcije i službenici MUP RS nemaju nadležnost u njemu. Međutim, Vilić je prihvatio Džuvin, odnosno Đorđevićem zahtjev, pa je službenicima MUP-a RS obezbijedio traženih 140 policijskih akreditacija.

Akreditacije za agente BIA-e

Da je ova informacija tačna potvrdio je i sam ministar MUP-a RS Dragan Lukač, koji je odmah nakon incidenta u Potočarima izjavio da su “službenici MUP-a RS, zajedno sa ličnim obezbjeđenjem, spasili Vučića”.

Ono što Lukač nije rekao, a za šta postoje nedvosmisleni dokazi, jeste da je dio ovih akreditacija ustupljen agentima srbijanske BIA-e.

Veoma je zanimljivo da je, prema onome što se moglo vidjeti i na tv-ekranima, u trenutku indcidenta oko Vučića bilo 10-15 članova njegovog obezbjeđenja i policajaca u civilu. Logično pitanje je: gdje se u tom trenutku nalazilo i šta je radilo ostalih više od 100 policajaca MUP-a RS i agenata srbijanske BIA-e?

Direktor srbijanske BIA-e je nakon obavljenog zadatka 11. jula oko 15 sati napustio Sarajevo i avionom se vratio u Beograd.

(E. H. / Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime