Otac ideje o Mostaru kao glavnom gradu F BiH je haški osuđenik Jadranko Prlić

0
5

Retired Croatian General Slobodan Praljak (L) jokes with the former prime minister of the Bosnian Croat separatist statelet of Herceg Bosna, Jadranko Prlic, 05 April 2004 at Zagreb airport before leaving for the UN war crimes tribunal in the Hague. Praljak, Prlic and four other former Bosnian Croat officials headed to the UN court in The Hague 05 April 2004 to answer charges of war crimes against Muslims during the 1992-95 civil war in Bosnia-Hercegovina.   AFP PHOTO / HRVOJE POLAN

Mostar – Idejni tvorac i najglasniji zagovornik da Mostar bude glavni grad Federacije BiH, odmah nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, bio je haški osuđenik Jadranko Prlić, piše novinska agencija Patria.

Po potpisivanju Vašingtonskog sporazuma, formirana je prva Vlada Federacije BiH čiji je potpredsjednik bio Prlić, a predsjednik Haris Silajdžić.

Paralelno s tom vladom, djelovala je i Vlada RBiH na čijem je čelu također bio Silajdžić.

Netom nakon što je zasjeo u fotelju potpredsjednika Vlade F BiH, Prlić glavni čovjek zločinačke HZHB počeo je sa forsiranjem priče o Mostaru kao glavnom gradu F BiH.

Plan je već tada skovan- HZHB će nastaviti da živi ( kao što nažalost i danas živi htjeli mi to ili ne priznati) ne samo kroz naziv, proslavu dana osnivanja i javne kompanije već i kroz ideju o Mostaru kao hrvatskom stolnom gradu.

Tada se Prliću suprotstavio Silajdžić, smatrajući da takav potez vodi cementiranju etničkih podjela, kao i činjenicom da bi se time politički razvlastilo Sarajevo kao glavni grad.

I evo, 21 godinu poslije, Prlićev san pokušava ostvariti  ni manje ni više nego SDA. I to je najglasnija ona mostarska, koja odlično zna da proglašavanje Mostara glavnim gradom FBiH, ustvari hrvatskim stolnim gradom, samo dovršava priču o stvaranju trećeg entiteta, koji će dobiti i svoj glavni grad.

Ma koliko se iz SDA trudili i nudili pragmatične i praktične razloge da opravadaju ovu priču ( od kojih to neki možda i jesu), ne trebaju zaboraviti da je Prlić “otac” ideje o Mostaru kao glavnom gradu F BiH. Valjda bi im i sama ta činjenica trebala biti politički sumnjiva.

Podsjećanja radi, Jadranko Prlić bivši predsjednik vlade tzv. HZHB provstepenom presudom Haškog suda 2013.godine  osuđen je na 25 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat.

(nap)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime