Osuđeni srpski zločinci za genocid dobivaju slobodu a Abu Hamza produženje pritvora

0
0

indexBiH – Imad Al Husin – Abu Hamza dobio je novih tri mjeseca produženja zatvora u Imigracionom centru, u ulici Draže Mihailovića u Lukavici.

 

Abu Hamza je na ovo produženje zatvora uložio prigovor Sudu BiH, zahtijevajući da se pri odlučivanju uzmu u obzir odluka Komiteta za ljudska prava UN-a u slučaju žalbe Iračanina Zeyada Khalafa Hamadie Al Gertania protiv Bosne i Hercegovine (Komitet UN-a je zaključio da BiH nezakonito određuje mjere nadzora za Zeyada Khalafa), te odluke Suda u Strazburu u slučaju Maktouf i Damjanović, odnosno odluke Ustavnog suda BiH i Suda BiH, koje su imale za posljedicu puštanje na slobodu više ratnih zločinaca.

 

Iako je Vijeće ministara BiH dobilo odluku Komiteta za ljudska prava UN-a u slučaju žalbe Iračanina Zeyada Khalafa Hamadie Al Gertania protiv Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti se izjasnilo da nije dobilo nikakvu odluku iz spomenutog komiteta UN.

 

Abu Hamza je u svom prigovru Sudu BiH istakao sljedeće: „ Želim istaći da su se u međuvremenu pojavila dvije nove okolnosti koje bitno mijenjaju činjenice i okolnosti relevantne za odluku u mom predmetu. Prva se odnosi na odluku UN-a u predmetu Zeyada Khalafa Hamadie Al Gertania protiv Bosne i Hercegovine,koja se treba primjeniti u mom slučaju, a druga na odluku Evropskog suda u Strzburu u slučaju Maktouf i Damjanović, te odluku Ustavnog suda i ovog suda, koje su rezultirale puštanjem osuđenih za ratne zločine. Stoga, tražim da sud poštuje princip jednakosti građana pred zakonom. Budući da su navedene odluke i presude po svojoj prirodi putokaz kako sudovi trebaju odlučivati i u drugim predmatima, molim Sud da poništi rješenje prvostepenog organa i u potpunosti usvoji moj prigovor. U suprotnom, uvjeren sam da se ne radi o odluci utemeljenoj na pravu i sudskoj praksi”.

 

Sud BiH je odmah odgovorio Abu Hamzi. „ Navodi tužitelja u njegovom slučaju egzistiraju nove okolnosti. Prije svega, to su odluka UN- a u predmetu Zeyada Khalafa Hamadie Al Gertania protiv Bosne i Hercegovine i odluka Evropskog suda u slučaju Maktouf i Damjanović. Zahtjev tužitelja da se navedene odluke trebaju primjeniti analogno u njegovom slučaju je neosnovan, zato što u tumačenju prava nije dozvoljena analogija iz razloga obezbjeđenja sigurnosti. Te po jasnim prvalima iz Zakona o azilu analogna primjena nije dozvoljena”.

 

Drukčije rečeno, u svim drugim slučajevima Sud BiH primjenjuje analogiju, naročito kada treba osloboditi okorjele srpske ratne zločince, jedino takvih povlastica nema za Abu Hamzu. Za Abu Hamzu BiH je namijenila pravno iživljavanje.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime