Ostvarenje potrošačkih prava je nepoznanica u bh. društvu

0
12

potrosaciBiH – Gotovo sve ekonomske usluge koje su od općeg interesa, odnosno komunalne usluge (struja, voda, grijanje, telekomunikacijske usluge, javni prijevoz), prema upozorenju Ombudsmana za zaštitu potrošača, odvijaju se u monopolskom okruženju i neugovornom okviru s paušalnim načinom obračuna cijene čime je obujam štete nanesen ekonomskom interesu potrošača skoro nemjerljiv.

“Nemogućnost raskida određenih ugovora, primjerice, o pružanju usluge grijanja predstavljaju, nažalost, eklatantni primjer nepoštivanja temeljnih načela ugovornog i potrošačkog prava. Kako je krug građana koje ove opće usluge koristi najširi i kako one spadaju u esencijalne usluge, odnosno usluge od životnog značaja, mišljenja smo da su ti oblici kršenja prava potrošača u BiH najalarmantniji”, kažu u Ombudsmanu. Nadalje dodaju kako je zbog navedenoga potrošačima doslovce uskraćeno pravo pristupa pravosuđu i pravdi budući da u scenarijima u kojima se oni pojavljuju kao oštećeni u ulozi tužitelja predmet godinama ne dolazi na red za rješavanje dok isto nije slučaj kad se potrošači pojavljuju u ulozi tužene strane.

Potrošački sporovi

Isto tako, iz Ureda ombudsmana napominju da se potrošački sporovi najčešće vežu za bagatelne sporove male vrijednosti pa ih, iz tog razloga, Sud može odbaciti.

“Mehanizmi alternativnog rješavanja sporova u BiH nisu zaživjeli, cijene mirenja po satu od ovlaštenih miritelja su preskupe u odnosu na vrijednost spora tako da možemo, nažalost, reći da potrošačima u BiH preostaje samo nada da im se ne prekrše njihova prava budući da je ostvarenje potrošačkih prava prinudnim putem rijetkost, ako ne i nepoznanica u bh. društvu”, upozorava se iz Ombudsmana u povodu današnjeg dana, 15. ožujka, Svjetskog dana potrošača.

Ovaj Međunarodni dan zaštite potrošača se, kako kažu, simbolički obilježava najčešće od institucija zaduženih za zaštitu potrošača i taj se isti dan koristi za skretanje pozornosti na potrošačku problematiku te podizanje svijesti potrošača po tom pitanju.

Prema ocjeni spomenutog Ombudsmana, poštivanje prava potrošača u BiH, a i u svijetu općenito nije zadovoljavajuće.

“Nažalost, njihova prava se krše, čega smo svakodnevno svjedoci i takve prakse ostaju bez društveno-pravne sankcije. I dok smo prethodnih godina ovaj dan koristili za podizanje svijesti potrošača o njihovim pravima i u tom smislu ih educirali, informirali i podupirali, ovaj trenutak osjećamo pogodnim za ukazivanje na činjenicu nepostojanja odgovarajuće pravne zaštite tih proklamiranih prava”, dodaju u Ombudsmanu. Iz ovoga ureda objašnjavaju kako su kroz svoj rad stekli spoznaju kako je broj informiranih, proaktivnih i kritički nastrojenih potrošača značajno porastao. Zbog evolucije informatičkih tehnologija omogućio se brz i jednostavan pristup informacijama, proizvodima i uslugama, ali i brža dinamika tržišnih odnosa kao i bolja informiranost o samim odnosima, odnosno o pravima i obvezama njihovih sudionika.

“Nažalost, ista dinamika nije prisutna u smislu tržišne konkurencije i slobodnog kretanja potrošača na tržištu, a potrošačka prava su najviše ugrožena u uvjetima nepostojanja konkurencije čime se potrošačima negira njihovo temeljno pravo na izbor”, smatraju u Ombudsmanu.

I dalje inzistirati

Iz Ombudsmana zaključuju da je potrebno i dalje inzistirati na dosljednoj primjeni propisa kojima se štite interesi potrošača kako od ponuđača, pružatelja usluga, proizvođača i trgovaca, tako i od institucija nadležnih za primjenu propisa i nadzor nad tržištem.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime