Osporavanje pravosudnih institucija BiH ne doprinosi vladavini prava

0
3
Osporavanje pravosudnih institucija BiH ne doprinosi vladavini prava
BiH – Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija izjavio je danas u Banjoj Luci da se VSTV nije izjašnjavao o najavljenom referendumu u RS-u o radu pravosudnih institucija BiH, ali da jesu zabrinuti zbog osporavanja zakonskog postojanja same pravosudne institucije na nivou BiH.

– VSTV nije Ustavni sud BiH da odlučuje o zakonitosti i ustavnosti odluka Narodne skupštine RS ili parlamenata Federacije BiH ili BiH –  rekao je Tegeltija ali i dodao da je osporavanje same institucije koja je formirana zakonom izazvalo njihovu zabrinutost, jer to ne doprinosi vladavini prava.

Podsjetio je da bi se osporavanjem pravosudne institucije postavilo pitanje izrečenih presuda i za neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala.

U obraćanju parlamentu RS-a, u kojem je razmatran izvještaj o radu VSTV-a u prošloj godini, kazao je i da analiza koju će uraditi Misija OSCE-a, nakon pristupa predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH, nije obavezujuća.

– Tu nezavisnu analizu radi jedan sudija iz Velike Britanije – rekao je Tegeltija ističući da OSCE ima pravo da angažuje eksperta i da izvrši uvid u te predmete.

Podsjetio je i da nedavni zaključak VSTV-a kojim omogućava Misiji OSCE-a da pristupi predmetima ratnih zločina radi provođenja nezavisne analize, korespondira s mišljenjem VSTS-a iz 2006. godine.

Na navode iz RS-a o, kako kažu, malom broju podignutih optužnica protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima, Tegeltija je rekao da je broj ukupno podignutih optužnica za ta krivična djela lani u odnosu na 2013. povećan za 93 posto, te da su za njega svi predmeti isti, kao i svaka žrtva bez obzira na nacionalnost.

U izvještaju VSTV-a BiH se navodi da je ukupan broj neriješenih predmeta u sudovima u BiH u 2014. godini umanjen za 43.443 ili 9,7 posto, što je najbolji ostvareni godišnji rezultat.
(Vijesti.ba / FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime