Osobe s invaliditetom najranjivija grupa u bh društvu

0
1

invalidi_01Brčko – ”Od pravnog do stvarnog” moto je letka koji su u Sarajevu povodom 3. decembra, Dana osoba s invaliditetom, predstavili ministar za ljudska prava i izbjeglice u Bosni i Hercegovini Damir Ljubić i predsjedavajuća Vijeća za osobe s invaliditetom BiH Elvira Bešlija.

 

Bešlija je pojasnila da je Vijeće usvojilo moto i ideju za izradu letka radi ukazivanja na probleme osoba s invaliditetom u BiH koje su i dalje jedna od najranjivijih grupa u društvu te spadaju u grupe koje su među najizloženijim diskriminaciji u svim oblastima života, kao što su zapošljavanje, prijevoz, obrazovanje i socijalna zaštita.

 

– Ideja za izradu letka i dodavanja našeg mota UN-ovom ”Probiti barijere, otvoriti vrata: Za inkluzivno društvo za sve” proizišla je iz činjenice da BiH ima zakone, ustave i strategije koje garantuju jednaka prava za osobe s invaliditetom, a kojih nema u praksi – istaknula je Bešlija.

 

Navela  je da osobe s invaliditetom u BiH, između ostalog, nemaju precizne i pouzdane podatke o osobama s invaliditetom, naročito o karakteru, tipu i nivou oštećenja te da nije usvojena definicija i terminologa u oblasti invalidnosti.

 

Resorni ministar Damir Ljubić dijeli mišljenje da su osobe s invaliditetom jedna od najugroženijih grupa u BiH. Smatra da  postojeće zakone na svim nivoima treba provoditi u što većoj mjeri i što je moguće prije.

 

Mišljenja je da se izradom i podjelom prigodnih informativnih materija može doprinijeti povećanju svijesti kod ljudi kad su u pitanju osobe s invaliditetom. Akcentirao je da prava tih osoba treba promovirati svaki dan, a ne samo 3. decembra.

 

Ljubić je podsjetio na neke usvojene dokumente, a istaknuo je strateški dokument za osobe s invaliditetom u oba entiteta iz 2010. godine, ratifikovanu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i njen Fakultativni protokol iz iste godine te nacrt Strategije socijalnog uključivanja BiH gdje Ustav BiH, ustavi entiteta Federacija BiH i RS-a te Statut Distrikta Brčko BiH garantuju najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava.

 

– Bosna i Hercegovina se ustavom obavezala da će osigurati za sve građane ravnopravno i puno uživanje i ostvarivanje svih ljudskih prava, kao i pravo na zaštitu od diskriminacije po bilo kojem osnovu, pa i na osnovu invalidnosti – podsjetio je Ljubić.

 

Istaknuo je i da je Vijeće ministara BiH u oktobru 2010. godine donijelo odluku o formiranju Vijeća za osobe s invaliditetom BiH kao stalnog stručnog, savjetodavnog, interesnog i koordinirajućeg tijela Vijeća ministara BiH.

 

Leci koji ukazuju na probleme osoba s invaliditetom promovirani su danas u Sarajevu, Banjoj Luci i Distriktu Brčko, a iz resornog ministarstva su najavili da će slične aktivnosti biti pokrenute i početkom sljedeće godine.

Promociji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime