Osniva se škola za bošnjačku djecu u Jajcu

4
20

Sequence-01.Still009Jajce – U Jajcu će biti formirana nova srednja mješovita škola koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu, odlučila je danas Skupština Srednjobosanskog kantona.

Osnivanje nove škole podržao je 21 zastupnik, četiri su bili protiv, a pet ih je bilo suzdržano. Kako je kazala ministrica obrazovanja SBK Katica Čerkez, škola će biti formirana od postojećih resursa, tako da će biti iskorišten postojeći prostor i isti nastavni kadar.

“Nova radna mjesta odnose se samo na direktora i sekretara škole, a školski odbori radit će bez naknade”, kazala je Čerkez.

Obrazlažući podršku osnivanju nove škole, zastupnik SDA Elvedin Mušanović rekao je novinarima da problem bošnjačke djece u Jajcu traje godinama, jer dvije srednje škole rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, te da je ovo trenutno bilo jedino rješenje koje neće financijski opterećivati budžet.

“Bili bismo najsretniji da imamo zajedničku nastavnu jezgru na nivou BiH, ali je ovo je bila jedina ponuđena varijanta. Novi pravni subjekt, u kojem će učenici bošnjačke nacionalnosti imati priliku izučavati nastavu na bosanskom jeziku”, kazao je Mušanović.

Protiv odluke o osnivanju nove škole glasovali su zastupnici SDP-a koji su istaknuli da se radi o produbljivanju podjela u Jajcu.

“U gradu kojem je ne tako davno stvorena država, danas se razdvajaju djeca umjesto da se Vlada bavi ogromnim brojem nepismenih. Zašto naša djeca nemaju pravo ići zajedno u školu? Ja nisam doživio da moj sin ide u školu sa Srbima i Hrvatima i ova zemlja ovako nikada neće ući u EU”, kazao je zastupnik ove stranke Nijaz Helez.

Podsjetimo, u Jajcu su održani protesti učenika srednjih škola iz Jajca. Dvadesetak učenika se okupilo kako bi mirnom šetnjom i protestima od Srednje strukovne škola “Jajce” do Srednje škole “Nikola Šop” iskazali nezadovoljstvo najavljenom podjelom učenika.

Ivica Jukanović, koji je završio drugi razred Srednje strukovne škole za kuhara je kazao da žele ravnopravnost svih.

Želimo poručiti da ne želimo da nam se dijele škole, ali to nije jedino. Želimo da smo u školi svi ravnopravni. Želimo da Bošnjaci dobiju svoja svjedočanstva i da dobijemo nacionalnu grupu predmeta i to su naši zahtjevi.”

(n1)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime