Osmo porodično druženje na bošnjačkoj zemlji u Montecello

0
7

Monticello_Piknik_20_sept_2014_24SAD  – U organizaciji Islamskog centra Monticello i Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, u subotu, 20. septembra 2014, na bošnjačkoj zemlji u Monticello-u, održano je osmo porodično druženje. Po nekim procjenama, rekli su da je ovo najmosovnije druženje koje je do sada organizirano.
Na ovom druženju uz piknik, sve generacije pronašle su neku zabavu za sebe, od mališana koji su neumorno skakali u posebno napumpanim balonima; vjersko dio porgrama vodila je hanuma Jasmina, a učestvovali su imami pomenute dvije zajednice i Bošnjačko-američkog zajedničkog centra iz Cliftona, Bošnjačkog islamskog kulturnog centra iz Astorije, hor Ali-paša, Džemal ef. i Ammar, koji su otpjevali nekoliko kasida. U kulturnom dijelu nastupala je Folklorna grupa “Alaturka” koreografa Samira H.. U sportskom dijelu omladina se nadmetala na turniru u nogometu, čiji osvajač je ekipa “Prnjavor” i košarci. A stariji? E oni su uživali nadgledajući potomstvo koje će iza njih ostati, kako učvršćuju stara i prave nova prijateljstva. Dok je sve skupa privlačio miruh koji se širio sa grilova na kojima su Mirso Bosna i Ago Ljuljhami na visokoj temperaturi vješto obrtali specijalitete koji su neizbježne za ovakve prilike. 

Monticello_Piknik_20_sept_2014_namaz1

Jedan od domaćina ovih susreta h. Ago Kolenović nije krio zadovoljstvo za masovni dolazak našeg naroda, kratko nam je rekao: Drago mi je kada vidim ovoliki broj našeg naroda kojima nije žao da voze po par sati da dođu u Monticello, na svoju zemlju, i da jedan vikend provedemo zajedno. Nadam se, inša-Allah, da ćemo se u još masovnijem broju okupljati u našem novom Centru na Richmond Hillu, koji će biti centar svih naših okupljanja, našeg zajedništva i napredka u ovoj zemlji”.

Još jedan od domaćina h. Smajle Srdanović je posebno naglasio da mu je jako drago da su na ovom zajednčkom druženju i pikniku došli Bošnjaci iz svih krajeva Sandžaka i Bosne koji žive u New Yorku i okruženju, i posebno što je došao znatan broj Albanaca. “Nama je stalo da među ova dva bratska naroda nema nikavih granica, niti smije biti nejasnoća, jer naši stari su živjeli skupa, dijelili dobro i zlo, i od istog dušmanina pazili su jedni drugima leđa. Tako ćemo i mi učiti naše potomstvo, da znaju, uče, pamte i nastave tamo gdje mi stanemo”, rekao je on, posebno naglašavajući: “Ušli smo u završnu fazu renoviranja centra na Richmond Hillu, a takvog centra neće biti nadaleko. Pozivam sve naše sunarodnike da dođu i pogledaju i da se uključe u radu i svim aktivnostima aktivnostima naše zajednice”.

Monticello_Piknik_20_sept_2014_Alaturka_23

Za bolje zdravlje, na štandu Nutra Bee (nutrab.com) bili su izloženi proizvodi od meda.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime