Osmanović pisao Dačiću i ambasadorima: Djeca povratnika gube svoja prava

0
5

image

BiH, Srbija – Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović uključio se u rješavanje problema u obrazovanju djece povratnika u Republici Srpskoj. Osmanović se, kako saznajemo, prije nekoliko dana pismom obratio predsjedavajućem OSCE-a Ivici Dačiću, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, ambasadorima Francuske, Italije, Japana, Njemačke, Rusije, SAD-a, Velike Britanije i Sjeverne Irske i Turske u BiH, kao i šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku, s ciljem preduzimanja aktivnosti na hitnom rješavanju navedenog problema.

Eskalacija problema

Osmanović moli Dačića da se, s obzirom na to da su iscrpljene sve mogućnosti za rješavanje gorućeg problema u obrazovanju djece povratnika u RS, on i institucija kojom predsjedava što prije uključe u rješavanje pitanja obrazovanja djece povratnika.

–  Duboko svjestan da još postoje sporadični slučajevi diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije u obrazovanju i u drugim sredinama u BiH, molim vas da posebnu pažnju i hitnost posvetite rješavanju problema u obrazovanju djece povratnika u RS, koji su eskalirali početkom ove školske godine. Uvažavajući činjenicu da raspolažete svim relevantnim informacijama u vezi sa slučajevima kršenja ljudskih prava u BiH, ovom prilikom moram istaći kršenje prava na obrazovanje kao fundamentalnog ljudskog prava i prava na jezik djece povratnika u RS, kako kroz ukidanje tzv. nacionalne grupe predmeta (maternji jezik, historija i geografija, a u nižim razredima priroda i društvo, vjeronauka), tako i negiranje bosanskog jezika kao jednog od tri službena jezika u BiH i njegovo preimenovanje u tzv. bošnjački jezik, navodi se, između ostalog, u dopisu upućenom Dačiću.

Osmanović predsjedavajućem OSCE-a dalje navodi da se problem proširio i na druge povratničke sredine u RS-u, što predstavlja pojačan pritisak na povratničku populaciju i dodatno otežava ionako izuzetno teške uslove života povratnika. S obzirom na zakonom propisane nadležnosti, kaže Osmanović, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova mogu samo apelovati na Ustavom i zakonom nadležne obrazovne vlasti da se pitanje zahtjeva roditelja i djece iz Konjević-Polja, Vrbanjaca, Kotoroskog, ali i drugih mjesta, ne samo u entitetu Republika Srpska nego u cijeloj BiH gdje su roditelji i djeca nezadovoljni svojim statusnim i drugim pravima u oblasti obrazovanja, što prije i trajno riješi.

Temeljno pravo

– Očekujemo od vas da pomognete da djeca povratnici u BiH ne gube svoja prava, ni ovu školsku godinu! Stoga vas molim za konkretnu pomoć u hitnom osiguranju jednakog prava na obrazovanje, kao fundamentalnog ljudskog prava, nacionalne grupe predmeta i prava na jezik za svu djecu povratnika u entitet Republika Srpska u BiH, zaključio je Osmanović.

U pismu upućenom Inzku, ministar od visokog predstavnika traži da predstavi problem ambasadorima država članica Vijeća za provedbu mira i Odbora šefova međunarodnih organizacija na prvim narednim sastancima ovih tijela. Osmanović moli i sve ambasadore, kao članove UO Vijeća za provedbu mira da, u okvirima svojih nadležnosti, pomognu u rješavanju navedenih problema, kako bi bilo ispoštovano jedno od temeljnih ljudskih prava.

(Vijesti.ba/Oslobođenje)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime