Osmanović: BiH će jednostrano proglasiti suverenitet na moru nastavi li se izgradnja Pelješkog mosta

13
14

Osmanović: BiH će jednostrano proglasiti suverenitet na moru nastavi li se izgradnja Pelješkog mosta

Pismo je upućeno i na adrese predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna, kao i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka te šefa Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

“Ukoliko vaše ministarstvo, odnosno nadležni organi i tijela Republike Hrvatske nastave obavljati aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, sa žaljenjem vas moram obavijestiti da će Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine biti prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska Bosne i Hercegovine iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prema odredbama čl. 22. stav (3) pomenutog ugovora, te će se pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava Bosne i Hercegovine prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, putem posebnog normativnog akta, a kako su to uradile sve bivše jugoslavenske zemlje koje izlaze na Jadransko more. Također u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava Bosne i Hercegovine na moru, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama, u skladu s relevantnim odredbama međunarodnog prava”, naveo je Osmanović.

Inače, čl. 22. stav (3) Ugovora o državnoj granici sa RH nalaže da svaka strana ima pravo da izađe iz ugovora te da poništenje stupa na snagu šest mjeseci nakon što jedna strana obavijesti drugu o tome.

Istakao je da je na nivou Međudržavne diplomatske komisije za identifikaciju, označavanje i održavanje državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske usuglašen je u junu 1999. godine prijedlog Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Sastavni dio ovog prijedloga činila je mapa s 86 geodetskih karata u razmjeru 1:25000 na kojima je ucrtana, odnosno identificirana granična crta. Prijedlog Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, zajedno s mapom grafičkih priloga, parafirali su ovlašteni predstavnici izaslanstava obiju država, a kao svjedoci ovaj su prijedlog parafirali i predstavnici Ureda visokog predstavnika (OHR-a) koji su pratili cjelokupan proces rada.

“Državna komisija za granicu Bosne i Hercegovine uputila je početkom jula 1999. godine navedeni ugovor u daljnju proceduru (davanje ratifikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH), a s obzirom na to da je u čl. 23. istog utvrđeno da taj ugovor stupa na snagu na dan primitka posljednje pisane obavijesti upućene diplomatskim putem kojom ugovorne strane obavještavaju jedna drugu da su ispunjeni uslovi predviđeni njihovim unutrašnjim zakonodavstvom za stupanje na snagu tog ugovora. Ugovor o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisali su na međudržavnom nivou 30. jula 1999. godine predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman”, ističe Osmanović.

Kompletan sadržaj pisma možete pročitati ovdje.

(Klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

13 KOMENTARI

 1. Mehmede,medjede,ne mere se bit agresor na svome.Hrvati su u hrvatskoj HB i tu ce ostati.Bit cemo dobri susjedi sa Sarajstanom kao susednom drzavom,samo je potrebno da se civilizirate.

  0

  0
  • HDZ capljina…….Kojin si na portalu Poskok , pa da se i tamo nadjemo reci mi nick…??
   Ja sam tamo svaki dan i noc …moj nick : tuc_muc. nadji me i tamo , pa da koju promuhabetimo !?

   0

   0
    • Capljina …. jesi glup… ocekujes presudu za udruzeni zlocinacki poduhvat
     hallo nema vas iseljavate se zbog ekonomske situacije , stari izumiru
     i sta je u konacnici to cemo da pokupujemo od vas ,
     hallo trebas u tom smjeru da razmisljas …:!

     2

     0
     • Ne napadaj mi frenda sarajstanski konju.Nas Hrvata HB,Hrvata Hrvatske i svijeta i pripadnika NATO 200 milijuna,moze tvoja nana da mi teslaci pimpek katolicki.Bolje ti je usuti kad ste za sav demokracijski svijet teroristi koje treba ispoubijat.

      0

      2

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime