Osmanagić reagirao na članak o “visočkim piramidama”

0
114
On demantira tvrdnje iznesene u tekstu, naglašavajući svoju tezu o historijskom značaju lokaliteta kod Visokog, odnosno postojanja piramida.

“Drago mi je da stručnjak za srednjevjekovnu historiju pokazuje interes za fenomen piramida. Međutim, 15 godina istraživanja i šest međunarodnih naučnih konferencija o bosanskim piramidama nose naučnu argumentaciju koja znači mnogo više od fraza i neistina gospodina Dženana Dautovića kojima pokušava da dezinformira javnost. Dautović tvrdi da je ‘pseudonauka uzela maha’, da je to ‘tema ispod časti za većinu bh. historičara i arheologa’ te ‘incident u vezi piramida je jedno od najsramotnijih epizoda države BiH’.

Podsjetio bih na istraživanja međunarodnih naučnika koji su istraživali bosanske piramide, uzimali uzorke, radili laboratorijske analize, radiokarbonska i uranijum-torijeva datiranja, energetska mjerenja i geofizičke analize (za razliku od ‘naših historičara i arheologa’).

Pronalazač četiri piramide u Egiptu i trostruki doktor arheoloških nauka Nabil Swelim je, nakon tri godine istraživanja zaključio da je ‘Bosanska piramida Sunca najveća piramida na svijetu, jer ispunjava sve kriterije za piramide’. Iskusni egipatski geolog Dr Aly Barakat nakon 42 dana istraživanja u Visokom javno je predstavio naučni izvještaj u kome je ustvrdio da je ‘Bosanska piramida Sunca 100% piramida’. Poznati američki astrofizičar i istraživač drevnih civilizacija Dr Paul LaViolette je izjavio na Trećoj međunarodnoj naučnoj konferenciji o bosanskim piramidama 2012. da je ‘otkriće piramida u BiH najveće otkriće u arheologiji’. Briljantni ruski kvantni fizičar Prof. Dr Konstantin Korotkov je, nakon provedenih mjerenja u Visokom, izjavio na konferenciji za medije da je ‘otkriće bosanskih piramida jednako otkriću piramida Maja u Centralnoj Americi’. Američki arheolog Prof. Dr Ezra Zubrov sa Buffalo State University iz New York-a je, u video obraćanju, rekao da ‘treba otkriti ko je gradio bosanske piramide i kada su one građene’.

Najproduktivniji svjetski graditelj piramida Valery Uvarov iz Sankt Peterburga je, nakon nekoliko godina istraživanja u Visokom, jasno rekao da su ‘piramide u Bosni među najstarijim građevinama na svijetu’. Vice-dekanesa Arheološkog fakulteta Univerziteta u Kairu prof. Dr Mona Fouad Aly je u Visokom izjavila da je ‘ljudska ruka pravila ove građevine’. Egiptolog sa istog fakulteta Prof. Dr Soliman Hamed je ustvrdio, nakon istraživanja, da će ‘Bosna biti poznata kao zemlja piramida’. Egiptolog sa Univerziteta Ain Shams u Kairu i bivši ministar za antikvitete Prof. Dr Mohamed Ibrahim Aly je nakon obilaska svih lokacija piramida i tunela izjavio da je ‘ljudska ruka gradila ove građevine’. Dva ugledna ruska geofizičara prof. Dr Oleg Khavroshkin i Prof. Dr Vladimir Tsiplakov su, nakon dvogodišnjih mjerenja geoelektričnom opremom, zaključili da je riječ o pet vještačkih struktura međusobno povezanih podzemnim tunelima. Pet timova za energetske fenomene, fizičari i inžinjeri iz Hrvatske, Srbije, Italije, Finske i Njemačke nezavisno su, u periodu 2010.-2018. potvrdili postojanje vrlo specifičnih frekvencija na vrhu bosanskih piramida (za razliku od običnih brda) i u šest do sada pronađenih tunelskih mreža.

A onda je došao stručnjak za bh. srednjevjekovnu historiju dr. Dautović i rekao da je to sve ‘pseudonauka’ i da piramide ne postoje. Interesantno je da pri tome on nije analizirao uzorke, mjerio, datirao ili prethodno nešto naučio o nauci o piramidama.

On se pri tome poziva na izjave bh. historičara i arheologa (Lovrenović, Kamberović, Mušeta). U doba kada su oni davali te izjave, dakle 2006.-2008. njih je predsjednik Prve međunarodne naučne konferencije o bosanskim piramidama dr Nabil Swelim pozvao da iznesu svoju naučnu argumentaciju protiv postojanja piramida (pozvani su bili i dr Vrabac, dr Imamović, dr Novaković, i dr.). Niko od njih nije došao na konferenciju u Sarajevo iz prostog razloga što argumenata nikada nisu imali. Naravno, etikete, kojima se služi i gospodin Dautović, uvijek su imali i previše.

Dr. Swelim je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje tadašnjih. bh. skeptika da istraživanje Dr Aly Barakata u kome je dokazao postojanje piramida nije legitimno, rekao:

Dr. Barakat zna više o piramidama nego svi oni zajedno! Oni su možda posjetili piramide tako što su jahali na kamilama ispred Keopsove piramide, ali to ne znači da znaju išta o piramidama. Ja za njih nisam nikada čuo, a poznajem gotovo sve eksperte u svijetu piramida.

Dr Dautović kaže: ‘Da postoji piramida i da je ručno otkopavana za ovih 15 godina bila bi otkopana.’ Piramida postoji i naravno da se arheološka iskopavanja vrše ručno, ali da ne zaboravimo da su isti oni ‘stručnjaci’ koji su pisali peticije protiv iskopavanja, u julu 2006. promjenili zakon, preko državne Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, te proglasili čitavu piramidu ‘zaštićenom zonom’ zabranjujući Fondaciji daljnja iskopavanja.

Dr Dautović tvrdi da ‘pseudo-naučna papazjanija uništava srednjevjekovni Stari grad’. Ova (ne)ozbiljna optužba naravno nema nikakvog osnova. Utvrda na vrhu piramide je 550 godina zapostavljana nakon osmanskih osvajanja i pretvorena u ruševinu gotovo bez kamena na kamenu upravo zbog nemara ‘stručne javnosti’. Naša Fondacija je u svom osnivačkom aktu pozvala na njenu rekonstrukciju, ali nikada nije vršila arheološka iskopavanja u zaštićenoj zoni.

Dr. Dautović se poziva na dva engleska ‘stručnjaka’ koji su u naručenoj emisiji kanala Nacionalne geografije pokušali zaustaviti projekt, a ključna tvrdnja im je bila da ‘položaj stranica brda nije 45 stepeni, već 26 stepeni’. Ova paušalna tvrdnja ne znači mnogo. Ovo je pokušaj da se utvrdi nagib stranica piramide, koji doduše nije 26 već 32 stepena. Ali, ko se bavi piramidama, zna da u Egiptu od 155 piramida nagibi se kreću u rasponu od 28-66 stepeni. Ali, ono što ima naučnu težinu je nezavisno istraživanje Geodetskog zavoda BiH. Njihov tim je utvrdio, koristeći naučnu opremu sa satelitskom vezom, da Bosanska piramida Sunca ima tri očuvane trouglaste strane i četvrtu oštećenu, da je orijentacija sjeverne stranice piramide najpreciznija na svijetu sa odstupanjem od perfektnog kosmičkog sjevera 0 stepeni, 0 minuta i 12 sekundi, te da tri piramide u Visokom obrazuju pravilan jednakostranični trougao.

Druga tvrdnja Engleza da ‘Osmanagić sam kopa tunela’ izvanredan je primjer malicioznosti i beskrupuloznosti ‘profesora sa Kraljevskog instituta’. Svi posjetioci šest prahistorijskih tunelskih mreža, koliko smo ih do sada otkrili u Visokom, samo se nasmiju na takve tvrdnje. Dugo se naša historija pisala u Londonu, Berlinu i Beču u kojoj smo predstavljani kao barbari a našim ‘stručnajcima’ nametnut kompleks niže vrijednosti koji za svoje ‘mišljenje’ idu kod Zapadnih kolega. Naš projekt pokazuje da nam za velika otkrića ne trebaju tutori.

I, na koncu, ono što najviše smeta docentu Dautoviću, a tiče se novca. Njegova je teza da ovaj projekt postoji zbog novca te da su državni organi ‘odriješili kesu’. Podsjećam da se Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ godinama u potpunosti samofinansira i da nema niti jednu marku od državnih organa svih nivoa za svoje aktivnosti. Najveći donator je još uvijek njen osnivač Dr Semir Osmanagić. Istovremeno, Fondacija ima na svom platnom spisku 55-75 mladih ljudi, stručnjaka, vodiča, radnika. Zahvaljujući našoj promociji, u Visokom zarađuje i 220 smještajnih kapaciteta, desetine restorana, prodavnica, pumpi, taksista i drugih. Drugim riječima, Fondacija ne traži ništa a donosi korist svima.

Bilo je neshvatljivo ljudima iz ‘struke’ prije 15 godina, a vidimo ima ih i danas, da nije jedina motivacija lični finansijski interes. Postoji i nešto plemenitije: globalni progres, razvoj novih znanja, pomoć lokalnoj zajednici, ljekoviti i duhovni aspekt.

Hiljade godina unatrag drevni su graditelji napravili komplekse piramida kao energetske pojačivače koje su koristili u komunikaciji, regeneraciji, unaprijeđenju molekularne strukture vode, hrane, imuniteta, bioenergetskog omotača, duhovnih sklonosti. Te će piramide, u Bosni, Egiptu, Kini, Peruu, Centralnoj Americi, SAD, Mauricijusu, Kanarima, Španiji, Grčkoj, Indoneziji, Kambodži, Italiji i drugdje, ostati hiljade godina kada nas više ne bude.

Mi smo se odlučili da vršimo mjerenja, pokušamo shvatiti genijalnost graditelja i primjeniti njihova znanja u našem društvu.

Gospodinu Dautoviću će Fondacijini vodiči rado objasniti rezultate naših naučnih mjerenja ako se odluči doći u posjetu. Kod nas je svako dobrodošao”, zaključuje Osmanagić u svom reagiranju.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime