Oslobođeni Veselko i Ivo Raguž

0
0

oslobodjeni-veselko-i-ivo-raguz-Sarajevo – Sud BiH oslobodio je Veselka i Ivu Raguža optužbi za zločine na području Stoca i Čapljine 1993. godine.

Oni su oslobođeni optužbi za hapšenje i zatvaranje muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Stoca, preseljenje bošnjačkih žena i djece, te fizičko zlostavljanje i mučenje civila u Dretelju od početka jula do kraja augusta 1993. godine.

“Zbog protivrječnosti svjedoka u ključnim dijelovima, Sud nije mogao zaključiti da su Veselko i Ivo Raguž krivično odgovorni za ova djela”, kazala je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Prvostepeno vijeće također nije moglo utvrditi da je Veselko Raguž bio odgovoran za zločine po komandnoj odgovornosti.

Veselku Ragužu se sudilo kao komandantu Četvrte brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a Ivi Ragužu kao pripadniku ove jedinice.

Obrazlažući presudu, Sudsko vijeće je kazalo da je veliki broj svjedoka Tužilaštva BiH potvrdio da su bili hapšeni, ali nisu mogli precizirati ko je to učinio.

“Svjedoci su istaknuli da ih je slobode lišila vojska HVO-a. Za njih i nije bilo bitno koja je to jedinica bila, ali za utvrđivanje odgovornosti Veselka Raguža bilo je potrebno utvrditi da je to učinila njegova jednica”, kazala je Kreho.

Događaji iz optužnice, kako je zaključilo Sudsko vijeće, desili su se u vrijeme kada je na području Stoca i Čapljine bilo više jedinica, ali da Sud nije mogao zaključiti van razumne sumnje da su određene radnje izvršili pripadnici Četvrte bojne.

“Tokom dokaznog postupka Tužilaštvo se ograničilo na to da je Veselko Raguž bio zapovjednik Četvrte bojne i ništa više”, kazala je Kreho.

Suđenje Ragužima počelo je u decembru 2011. godine.

Optuženima su ukinute mjere zabrane, a na ovu presudu moguće se žaliti Apelacionom vijeću Suda BiH, prenosi BIRN.

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime