Osigurati prava invalidnim osobama

0
5

Osigurati prava invalidnim osobama

Čapljina, Konjić, Prozor – U organizaciji Koalicije organizacija osoba s invaliditetom (OOSI) u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) “Zajedno smo jači” jučer je u hotelu Bristol u Mostaru održan okrugli stol o temi “Razvoj i provedba lokalnoga plana akcije u oblasti invaliditeta u HNŽ-u”. Okruglom stolu nazočili su predstavnici resornih ministarstava u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, kao i predstavnici odjela društvenih djelatnost Grada Mostara i općinskih vlasti u kojima djeluju članice Koalicije (Čapljina, Čitluk, Konjic i Prozor-Rama) te druge nevladine organizacije koje djeluju u području ljudskih prava.

Socijalna uključenost

– Koalicija djeluje već 4 godine i bavi se pitanjima socijalne uključenosti osoba s invaliditetom na prostoru naše županije. U protekle 4 godine provodili smo niz aktivnosti kojima smo poticali dijalog između vladajućih struktura, nevladinog sektora i javnih institucija, kazala je Lejla Lelić, predsjednica Koalicije OOSI u HNŽ-u. Lokalni plan akcije, koji provodi Koalicija, vezan je uz provedbu strategija u okviru lokalne zajednice, te je stoga za njegov razvoj potrebna i aktivnost općinskih struktura. – Lokalni plan akcije ističe svoju važnost s obzirom da provodi, u okviru dokumenta onakvog kakav jeste, međunarodne akte za koje se država obvezala da će ih provoditi, a to je UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom. BiH ima politiku u oblasti invaliditeta i strategiju za izjednačavanje. Država je kroz lokalne planove akcije omogućila lokalnim zajednicama da prilagode život osoba s invaliditetom u njihovim lokalnim zajednicama, istaknula je Lelić.

Ostvarivanje prava

Lelić je podsjetila kako je jučerašnji dijalog nastavak jednoga od zaključka koji je Skupština HNŽ-a donijela 10. studenoga, a u kojem stoji kako Vlada HNŽ-a treba formirati radnu skupinu koja će s predstavnicima Koalicije raditi na izradi dokumenta koji osigurava ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, a riječ je o pravu na inkluzivno obrazovanje, pravu na zapošljavanje, uklanjanju zapreka koje onemogućavaju ili otežavaju uključivanje osoba s invaliditetom u društvene tijekove, pravu na socijalnu sigurnost i dostojanstven život. – Skupština je prihvatila zadatak da formira kontrolnu skupinu koja će pratiti izradu spomenutoga dokumenta – dodala je Lelić ocijenivši pozitivnim stav koji je zauzela Vlada i Skupština HNŽ-a kao važan korak k određenim reformama u društvu po pitanju osoba s invaliditetom. Lelić je istaknula kako je HNŽ jedina županija u kojoj nije donesen lokalni akcijski plan u oblasti invalidnosti za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

(vecernji.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime