OS BiH i ARM: Osnivanje zajedničke balkanske snage?!

0
34

trtbosanski-naelnik-glavnog-taba-vojske-makedonije-u-sara-39209Sarajevo  ̶   Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i general pukovnik Anto Jeleč održali su danas odvojene bilateralne sastanake sa delegacijom Armije Republike Makedonije (ARM) na čelu sa načelnikom Glavnog štaba (ARM), general pukovnikom Gorančem Koteskim.

Na sastanku u Ministarstvu odbrane se razgovaralo o bilateralnoj vojnoj suradnji dvaju ministarstava i oružanih snaga u 2014. i 2015. godini, regionalnoj suradnji OS BiH i ARM sa ostalim zemljama iz regije te operacijama podrške miru.

Ministar Osmić upoznao je goste o trenutnim aktivnostima MO BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, prioritetima i aktivnostima MO i OS BiH na polju rješavanja i uknjižavanja vojne imovine, rješavanja viškova naoružanja, deminiranja, mirovnim misijama u Afganistanu, UN misijama u Maliju i Kongu te prijamu mladih časnika iz civilstva.

General pukovnik Koteski upoznao je ministra Osmića o strukturi Armije Makedonije, te o modernizaciji koja im je jedan od prioriteta u bližoj budućnosti, istakavši  i svoj prijedlog o osnivanju zajedničkih balkanskih snaga, koje bi djelovale zajedno pri rješavanju elementarnih nepogoda, što MO BiH u potpunosti podržava.

Na odvojenom sastanku general pukovnika Ante Jeleča i general pukovnika Goranča Koteskog razgovoralo se o dosadašnjoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji oružanih snaga dvije prijateljske zemlje. Razgovarano je i o nastavku i daljim planovima i aspektima saradnje kao i njenom unaprjeđenju u budućnost, sa akcentom na važnost regionalnih sigurnosnih inicijativa, kao ključnog oblika saradnje koji ima veliki značaj ne samo za BiH i Makedoniju, već i za cijeli region, posebno u slučajevima prirodnih i drugih nesreća i katastrofa.

General Jeleč je posebno zahvalio na podršci koju Armija  Republike Makedonije pruža Oružanim snagama BiH na planu edukacije i obuke pripadnika OS BiH. U svom obraćanju general Jeleč je istaknuo da “ne postoje teme i oblasti o kojima dvije vojske ne mogu sarađivati, jer je riječ o zemljama sa tradicionalno dobrim odnosima, koje su kroz povijest bile povezane i upućene jedna na drugu”.

General Koteski se zahvalio generalu Jeleču na gostoprimstvu i istaknuo riješenost Armije Makedonije za nastavak saradnje sa OS BiH na svim poljima kao i pružanju podrške OS BiH na putu ka NATO-u.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime