Ortačka grupa iz Žepča preuzela Krivaju

0
9

Krivaja-Zavidovici1Žepče – Ortačka grupa iz Žepča, koju čine firme Makro-drvo, Marić Žepče i Prograd, je prošle sedmice na svečanosti, koju su upriličili u Krivaji, objavila kako su oni novi vlasnici ovog preduzeća iz ZavidovićaOno što sad slijedi je procedura o zaključenju ugovora o kupoprodaji. Kupac je prihvatio cijenu od 8,7 miliona KM, uplatili su 10 posto, a rok im je 30 dana da uplate i ostatak.  Organizovali samo svečanost na kojoj su se predstavili radnicima i obavili razgovore sa mnom i sa članovima uprave”, kazao je stečajni upravnik ovog preduzeća Hamdija Muratović.

Naime, uvidom u pristiglu dokumentaciju komisija je konstatovala da je ponuda Ortačke grupe pristigla u terminu objavljenom u oglasu, te da je navedena Ortačka grupa izvršila uplatu depozita, za razliku od drugog ponuđača.

Ponuda drugog ponuđača, Sazmontinga iz Maglaja, je u IP Krivaja u stečaju zaprimljena 29. 8. 2014, to jest dva dana nakon isteka roka objavljenog u oglasu. Navedena ponuda sadrži samo prijavu na oglas bez dokaza o uplati, te je komisija konstatovala da ne ispunjava uslove za učešće u daljem postupku.

Nakon otvaranja ponuda stečajni upravnik je proglasio prvog kupca Ortačku grupu.

Podsjetimo, radnicima Krivaje nije uvezano po devet godina staža, zbog čega su mjesecima protestovali. Krivaja duguje fondu PIO/MIO 11,5 miliona eura i 10 miliona eura za zdravstveno osiguranje. Ni štrajkovi, ni mirni protesti, pa ni dolasci pješice do Sarajeva nisu im pomagali. Na prodaju imovine radnici su pristali samo da spase radna mjesta. Tu garanciju su dobili od Vlade Federacije BiH.

U dvije godine, koliko traje stečaj, Vlada Federacije i Vlada Zeničko-dobojskog kantona uložile su više od pet miliona eura u Krivaju, no bilježili su se gubici. Vlada je time čuvala radna mjesta, to jest sprečavala socijalni bunt. Direktor Krivaje u stečaju Suad Džindo ranije je tvrdio da vlasti nisu zainteresovane za stanje u Krivaji.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime