Organizacija za ljudska prava- Iran u svakom trenutku može pogubiti 27 sunitskih učenjaka i imama

1
3

Iran – Iran namjerava da pogubi u svakom trenutku 27 sunitskih učenjaka i imama, prema organizaciji za ljudska prava.
Prema iranskoj Agencija aktivista za zaštitu ljudskih prava (HRANA), očekuje se da će masovna pogubljenja biti izvršena u Radžai-Šahr zatvoru na sjeverozapadu Teherana.

U prošloj sedmici, nekoliko zatvorenika iz odjela 10 je prebačeno, a ostali su samo zatvorenici sa smrtnim kaznama, što je dovelo do nagađanja od njihovih porodica da vlada namjerava da ih u svakom trenutku pogubi.

Većina ovih zatvorenika je uhapšena od strane obavještajnih službi Irana u razdoblju između 2009. i 2010. godine u istočnom Iranu nakon lokalnih protesta, navodi HRANA.

Zatvorenici su držani u samicama mjesecima, i postoji bojazan da su mučeni i da je iznuđeno priznanje jer nisu imali pristup advokatima ili bilo kakav kontakt sa svojim porodicama, navodi organizacija.

Zatvorenici su optuženi za različita djela protiv vlade, uključujući ‘djelovanje protiv nacionalne sigurnosti’ , ‘propagande protiv države’, ‘širenje korupcije na Zemlji’, ‘rat protiv Boga’.

HRANA prenosi da dokumenti i informacije do kojih su oni došli pokazuju da niko od zatvorenika iz Odjela 10 nije učestvovao u oružanim akcijama protiv iranske vlade, koje su navedene u njihovim optužbama.

Broj pogubljenja u Iranu od 2005. godine raste eksponencijalnom stopom, rekao je prošle godine posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Iranu Ahmed Šahid.

U izvješću dostavljenom Općoj skupštini UN-a naveo je kako Iran izvršava više smrtnih kazni po stanovniku od ijedne druge zemlje u svijetu. Organizacije za ljudska prava procjenjuju da je čak 1.000 zatvorenika pogubljeno samo u prošloj godini.

Šahid je naveo kako veći dio tih pogubljenja predstavlja kršenje međunarodnih zakona, koji zabranjuju izvršenje smrtne kazne za nenasilna kaznena djela i nad maloljetnicima.

Prema Amnesty Internationalu nekoliko hiljada ljudi je u Iranu osuđeno na smrtnu kaznu. U većini slučajeva zatvorenike obavijeste nekoliko sati ranije da će biti pogubljeni, dok njihove porodice saznaju tek nekoliko dana ili sedmica nakon pogubljenja.

Prošle sedmice, sunitski politički zatvorenici su objavili otvoreno pismo pod naslovom ‘Posljednji vapaj’ kao upozorenje na nadolazeće masovno pogubljenje.

“Želimo vas obavijestiti da nakon niza pogubljenja sunitske omladine posljednjih godina, ovaj put iranski režim namjerava pogubiti sve preostale osuđenike na smrt u Radžai-Šahr zatvoru”.

U pismu oni pozivaju sve iranske sunite i vjerske vođe da se udruže u osudi i spriječe ovaj ‘historijski zločin”.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime