Orban traži podršku za zatvaranje granice sa Hrvatskom

0
5

Viktor Orban, Mađarska

Mađarska, Austrija – Mađarski premijer kaže i da bi ta država trebala uspostaviti patrole duž granice sa Hrvatskom kako bi se zaustavio izbjeglički val.

Mađarska razmatra mogućnost blokiranja granice sa Hrvatskom na sličan način kako je zatvorena granica sa Srbijom, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom, Orban iz Beča poručuje da će u narednom periodu tražiti podršku za zatvaranje ovog dijela mađarske granice, kako bi se spriječio ulazak u zemlju izbjeglicama koje stižu iz Hrvatske.

Također je kazao da bi Mađarska trebala uspostaviti patrole duž granice sa Hrvatskom kako bi se zaustavio izbjeglički val, a da će o potpunoj blokadi granice odlučiti naknadno.

“Razlog zašto sam išao u Njemačku i zašto sam razgovarao s bavarskim premijerom i zašto sam se susreo s hrvatskim premijerom tokom samita je razjašnjavanje ovog pitanja. Iako ne bude iskreno prihvaćeno, već u formi odobravanja, Austrija će shvatiti da Mađarska treba stvarnu zaštitu svojih granica s Hrvatskom da bi ispunila obaveze”, rekao je mađarski premijer.

Oštre riječi

Orbanova posjeta dolazi nakon što su on i Faymann razmijenili oštre riječi u sklopu samita u Briselu.

“Faymann je naglasio da se zakoni moraju poštivati i oni koji se odnose na Schengen i Dublin, kao i ljudska i prava azila”, precizirao je ured premijera u Beču.

Austrija je u više navrata kritizirala Mađarsku zbog podizanja ograde od bodljikave žice na granicama kao i zbog otvoreno neprijateljske retorike prema migrantima i izbjeglicama i odbijanja da im da azil.

Beč je uspostavio kontrole na granici s Mađarskom iz koje stižu gotovo svi valovi izbjeglica koji se preko te zemlje kreću prema Njemačkoj.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime