Orban protiv ideje da EU pomogne Turskoj u izbjegličkoj krizi

0
4

orban-protiv-ideje-da-eu-pomogne-turskoj-u-iz

Turska – Mađarski premijer Viktor Orban protivi se ideji da Evropska unija sa tri milijarde eura pomogne Republici Turskoj koja je zbrinula više od dva miliona izbjeglica i jedna je od glavnih ruta kojima izbjeglice dolaze ka Evropi.

Orban je učestvovao na Evropsko-afričkom samitu o izbjegličkoj krizi koji je održan u Valletti, glavnom gradu Malte, a za mađarsku televiziju M1 je komentirao aktuelnu izbjegličku krizu i planove lidera Evropke unije u tom kontekstu.

“Smatram da ideja da se Turskoj da pomoć od tri milijarde eura nikako nije dobra. Te pare se mogu dati Bugarskoj i Makedoniji za bolju kontrolu granica, ukoliko Grci ne pokažu želju da uspostave kvalitetnu kontrolu svoje južne granice“, kazao je Orban.

Šef mađarske vlade je na sastanku u Malti poručio da se Turska mora jasno očitovati šta želi u aktuelnoj situaciji.

“Stav Mađarske je da Evropska unija ne treba tokom pregovora sa Turskom isticati da je Turska spasilac u ovoj situaciji. EU treba prvo uspostaviti svoju liniju odbrane. Moramo biti sposobni da se branimo i bez Turaka. Kada to pokažemo, onda ćemo se lakše dogovarati i sa Turskom“, kazao je Orban.

Ističući da je uspostava kontrole na južnoj grčkoj granici ključ zaustavljanja izbjegličkog vala ka Evropi, Orban je najavio da će članice Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka Republika) uskoro poslati u Grčku više od 300 policajaca i graničnih službenika.

“Članice Višegradske grupe će se sastati u decembru u Pragu. Sastanku će prisustvovati i predsjednica Južne Koreje. Tu ćemo raspravljati o izbjegličkoj krizi i planu formiranja zajedničkog fonda za zaustavljanje vala izbjeglica ka Evropi. Bit će rasprava i o britanskom prijedlogu reformi Evropske unije“, kazao je Orban.

Mađraska je bila prva članica EU koja je zatvorila granicu prema Srbiji i Hrvatskoj, kako bi spriječila priliv migranata. U Turskoj je zbrinuto više od dva miliona izbjeglica.

(Anadolu Agency/trt.net.tr)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime