Optužnica za ratne zločine u Hercegovini: Zarobljenike tjerali na seksualne odnose

0
20

Tužilaštvo-BiH-231215

Mostar, Gacko, Nevesinje, Stolac – Podignuta je optužnica protiv četiri lica zbog ratnog zločina nad žrtvama sa područja Mostara, Gacka, Nevesinja, Bileće i Stoca, navodi se iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

– Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Borisa Bošnjaka, rođenog 27. januara 1973. godine u Bileći, državljanina BiH, Miloša Mavraka, rođenog 2. januara 1964. godine u mjestu Zjemlje, općina Mostar, državljanina BiH i R Srbije, Miodraga Grubačića, rođenog 14. februara 1964. godine u Bileći, državljanina BiH i Ilije Đajića, rođenog 6. novembra 1971. godine u Bileći, državljanina BiH. Optuženi se terete da su od početka maja, pa sve do kraja augusta 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupali suprotno pravilima međunarodnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata – ističu iz Tužilaštva BiH.

Navode da se oni terete da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske, obavljajući dužnosti stražara u zatočeničkom logoru koji se nalazio u kasarni bivše JNA “Moša Pijade“ u Bileći, dok je optuženi Bošnjak obavljao dužnosti komandanta straže, vršili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti na etničkoj i vjerskoj osnovi, fizičkim i  psihičkim zlostavljanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda zatočenim civilima, koji su bili dovedeni iz općina Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac.

– Terete se da su zatočenike  čuvali u krajnje nehumanim uslovima, zagušljivim prostorijama, koje su bile pretrpane zatočenicima, sa izuzetno malo hrane i vode za piće, bez mogućnosti korištenja toaleta po potrebi, obavljajući nuždu u limene kante, bez ukazivanja ljekarske pomoći povrijeđenim i bolesnim. Optuženi se terete da su sami ili sa drugim licima vršili svakodnevna batinanja i premlaćivanja  zatočenika, te da su omogućavali neovlaštene ulaske lica u prostorije gdje su boravili zatočenici, kako bi ih premlaćivali. Optuženi su na krajnje nehumane načine psihički i fizički zlostavljali zatočenike, udarajući ih pesnicama, nogama, sa vojničkim čizmama, gumenim palicama, kroz koje su nekada puštali i struju kako bi izazivali što veću patnju kod zarobljenika – naglašavaju iz Tužilaštva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Napominju da su optuženi, osobno i izravno, nekada sami a nekada sa drugim osobama, neselektivno premlaćivali lica u prostoriji u kojoj je bilo više od 100 zatočenika i uz više različitih taktika mučenja, izazivali kod zatočenika ogromnu duševnu i fizičku patnju.

– Optuženi se terete da su pojedine zatočenike tjerali na seksualne odnose,  te su pojedine zatočenike izvodili na fiktivna streljanja, a osim premlaćivanja zatočenike su mučili i elektrošokovima. Četiri zatočenika su preminula, kao posljedica nehumanog ponašanja, navedenih uslova i izostanka medicinske pomoći. Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Zločin protiv čovječnosti Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine – dodaju iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime