Opština Srebrenica i UNDP raspisuju međunarodne tendere: Obnova puteva nakon 11. jula

0
44

Foto: Didier Torche | Sanacija puteva sredinom ljeta

Srebrenica – Polovinom juna u Srebrenici će se otvoriti tri od četiri velika gradilišta – obdanište, most i proizvodna hala. Upravo tada bi trebali početi radovi koji se finansiraju od sredstava koja je Srebrenici dala Vlada Srbije.

Naime, riječ je o tri miliona eura, koja je za realizaciju četiri projekata u ovoj opštini obećao premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvujući investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, koja je održana početkom novembra prošle godine.

Dodatne informacije

– Određene aktivnosti su rađene u proteklom periodu, tako da će termini za realizaciju projekata biti malo pomjereni. S obzirom na to da se radi o velikim projektima, u koje će biti uloženi veliki iznosi novca, odlučili smo da se ide na međunarodni tender i to preko Razvojnog programa UN-a (preko UNDP-a). Prije svega, krenuli smo sa izradom projektnih zadataka, uz pomoć određenih eksperata i stručnjaka iz BiH i Srbije, kako bismo što bolje definisali projektne zadatke za rekonstrukciju gradskih ulica, za most, za obdanište i za proizvodnu halu. Ako uradimo prave projektne prijedloge, odnosno projektne zadatke, onda možemo očekivati od projektantskih kuća da će glavne izvedbene projekte uraditi kvalitetno, što će onda imati odraza i na kvalitet kod izvođenja radova, kazao je za Oslobođenje Ćazim Salimović, savjetnik za privredu načelnika Opštine Srebrenica.
On je dodao da su jučer poslani međunarodni tenderi preko UNDP-a za izradu glavnih projekata za sva četiri objekta koja se planiraju graditi.

– Mislim da će tender trajati dvije do tri sedmice. Sve zainteresirane projektantske kuće se mogu prijaviti, s obzirom na to da je međunarodni tender. Poslije toga, koju UNDP odabere zajedno sa nama, onda će ta projektantska kuća ili tim više kuća, zavisi od projekata, doći na lice mjesta da snimi još jednom detaljno stanje na terenu i da dobije, ako treba, još dodatnih informacija od nas, kaže Salimović.
On dalje navodi da će projektantske kuće koje su odabrane za izradu projekata dobiti rok dva do dva i po mjeseca za izradu glavnih izvedbenih projekata, nakon čega će u roku od 15 dana uslijediti revizija projekata, kako bi se vidjelo jesu li oni urađeni na onom nivou na kojem se to želi.

Sredstva osigurana

– Odnosno, treba vidjeti je li u projekte ugrađeno sve što treba, imamo li šta izmijeniti i dopuniti i poslije tih 15 dana ide raspisivanje ponovnog međunarodnog tendera za izvođača radova. Ovaj tender, koji će također biti raspisan preko UNDP-a, trajat će tri do četiri sedmice. Kad odaberemo izvođače, onda UNDP sa njima pravi ugovore o izvođenju radova tako da sve ove procedure koje sam nabrojao zajedno sa tenderom o nadzoru nad izvođenjem radova, realno je očekivati u drugoj polovini juna, kako bi posao na terenu mogao početi. Napominjem da ćemo vjerovatno sređivanje gradskih ulica i trotoara ostaviti za rad nakon 11. jula. Ova ostala tri projekta mogu krenuti prije toga, jer nema razloga da čekaju da 11. juli prođe. Takvi su planovi i mislim da će u toku jula biti intenzivni radovi na sva četiri objekta, zaključuje Salimović.

Podsjetimo, u drugoj polovini februara, u Srebrenici su boravili članovi Operativnog tima Vlade Srbije koji su se sastali sa rukovodstvom Opštine Srebrenica. Tada je dogovoreno da se odmah krene u izbor projektanata, kako bi se pripremila kvalitetna projektna dokumentacija za objekte koji će se u ovoj opštini graditi sredstvima već obezbijeđenim u budžetu Vlade Srbije. Sam načelnik Ćamil Duraković, uz cestovnu infrastrukturu, istakao je i kako je vrtić u Srebrenici već odavno mali kako bi primio svu djecu iz ove opštine.

Najkvalitetniji izvođači

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na Investicijskoj konferenciji u Srebrenici, u novembru prošle godine, kazao kako je Vlada te zemlje odlučila donirati pet miliona eura za obnovu Srebrenice. Od toga, tri miliona eura bit će realizovana kroz različite razvojne projekte. Savjetnik potpredsjednice Vlade Srbije Rade Obradović kazao je tokom februarske posjete Srebrenici da će se na međunarodnom tenderu izabrati najkvalitetniji, dokazani izvođači radova i predvidjeti višestruka kontrola, kako bi se gradnja obavljala po najsavremenijim standardima, a održavanje tih objekata bilo što jeftinije.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime