Opremanje jednog tramvajskog stajališta u KS koštat će 437.500 KM?!

0
6

Građani Sarajeva dobit će supermoderna i (pre)skupa stajališta  FOTO: ARHIV

Deset i po miliona maraka bit će izdvojeno iz budžeta Kantona Sarajevo u ovoj godini za izgradnju i opremanje tramvajskih stajališta, kako bi se omogućila kontrolisana naplata karti.

Prema okvirnom Sporazumu o javnoj nabavci koji treba biti zaključen sa izvođačem radova, planirano je opremanje 24 tramvajska stajališta. Kada taj broj podijelimo sa cifrom od 10.500.000 KM, koliko je planirano za uvođenje elektronskog sistema naplate i izgradnju rampi na stajalištima, dolazimo do podatka da će opremanje samo jednog stajališta koštati 437.500 maraka!

Laicima, ali i pojedinim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, ovakva cifra čini se, u najmanju ruku, pretjeranom. Ipak, resorni ministar Mujo Fišo tvrdi da tu nema ništa čudno.

– Zavod za izgradnju je uradio kontrolu tih cijena, i još dvije firme, tako da smatramo da nismo načinili nikakve velike previde – rekao je kantonalni ministar saobraćaja Fišo na današnjoj sjednici Skupštine KS.

Koje su to “još dvije firme”, ministar Fišo nije spomenuo. Međutim, dodao je da spomenuta cijena od deset i po miliona maraka, odnosno 437 hiljada maraka po jednom stajalištu, ne obuhvata samo postavljanje rampi za naplatu karti, već i uspostavu nadzornog centra i uvođenje kamera u svako vozilo GRAS-a – iako te stavke nisu nigdje navedene u Planu nabavki Ministarstva saobraćaja KS za 2018. godinu.

Konkretno, cifra od 10.500.000 KM, prema Planu nabavki, namijenjena je isključivo za “izgradnju i opremanje tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu i uvođenje elektronskog sistema naplate”.

Privremeni upravnik KJKP GRAS Haris Gušić izjavio je nedavno kako je Ministarstvo saobraćaja KS tender za izgradnju tramvajskih stajališta raspisalo još prije njegovog dolaska u GRAS.

– Tender je u toku. Ja sam to naslijedio, uvrstio u plan… To ide tim svojim tokom. Čekamo odluku tendera i odluku Vlade Kantona Sarajevo kako bismo mogli govoriti konkretnije o planovima izgradnje tramvajskih stajališta – rekao je novinarima prije nekoliko dana Gušić.

Međutim, tender za ovaj posao, o kojem Gušić govori, poništen je još 1. novembra prošle godine.

– Nakon provedene procedure izvršeno je otvaranje ponuda i to jedne prispjele ponude ponuđača, te je konstatovano da je prispjela ponuda neprihvatljiva – obrazlažu iz Ministarstva saobraćaja poništenje tendera.

I dok se još čeka na raspisivanje novog tendera, skupštinski zastupnici danas su postavili i pitanje: šta ćemo sa dotrajalim tramvajskim šinama, zbog čije se popravke i pucanja svako malo zaustavlja gradski prijevoz u Sarajevu?

Iz resornog ministarstva i na to imaju spreman odgovor: planirana je, kako navode, sanacija tramvajske pruge na dionici “S” krivina – tramvajsko stajalište Marijin Dvor. Za tu će namjenu iz budžeta biti izdvojeno 350.000 KM.

Popravka kompletne pruge na spomenutoj dionici, dakle, neće koštati ni koliko opremanje jednog, supermodernog tramvajskog stajališta.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime