Operacija Sana 95 – Nedovršena pobjeda

0
133

Avdo Huseinović priveo je kraju snimanje novog dokumentanog filama „Operacija Sana 95 – Nedovršena pobjeda“.On će, premijerno, biti pikazan 10. oktobra ove godine u Sanskom Mostu. Film je snimljen u povodu 20-godišnjice operacije „Sana 95“, kada je Armija Republike Bosne i Hercegovine, nakon deblokade Bihaćkog okruga i oslobađanjaVelike Kladuše, Bosanskog Petrovca, Kulen Vakufa, Ključa, Bosanske Krupe, Grmeča, Jasenice, Lušci Palanke, Sanice, Sanskog Mosta, odlukom međunarodne zajednice zaustavljena na prilazima Prijedoru, Bosanskom Novom i Banjojluci.


Plakat flma „Operacija Sana 95 – NEDOVRŠENA POBJEDA“

– Bila je to zasigurno najpobjedonosnija faza bosanskohercegovačke ratne priče, kaže Avdo Huseinovć. U filmu, o tim veličanstvenim danima, svjedoče generali Atif Dudaković, Fikret Ćuskić, Vahid Karavelić, Sakib Forić, kao i komandanti koji su predvodili oslobodilačke brigade Hamdija Abdić Tigar, Sead Jusić, Dževad Rađo, te kanadska novinarka Jane Kokan i ratni izvještačŠefko Hodžić, koji su izravno pratili tok operacije na terenu… Ono što je međunarodna zajednica dozvolila Hrvatskoj vojsci tokom operacije „Oluja“, nije dozvolila bosanskoj vojsci u operaciji „Sana 95“, a to je da u svojoj zemlji slomi velikosrpski projekat. Kada smo prije dvije godine, zahvaljujući Vijeću bosanskoercegvačkih organizacija Australije, na čelu sa Senadom Softić-Telalović i Udruženju Prijedorčana u Melburnu, na čelu sa hadžijomSenadom Jusufovićem, snimali dokumentarni film„Prijedorska polja smrti“, odlučili smo da od tih logističkih sredstava snimimo i ovaj film, koji će povodom važne godišnjice, biti naš dug i nišan veličanstvenoj vojnoj operaciji, gdje su srpske snage bile na koljenima i kada je definitivno bilo pitanje dana, kada će bosanska vojska zastavu sa ljiljanima podići na državnoj granici na Drini. Bosanske vojskovođe su mi u intervjuima otkrili mnoštvo nepoznatih, dramatičnih i nadherojskih situacija, koje su se dešavale na terenu u tom periodu od avgusta do sredine oktobra 1995.godine. General Dudaković mi je ekskluzivno, u višesatnom intervjuu, ispričao nešto što nikada nikom nije pričao i zbog toga smatram da će ovo nekako biti poseban dokument, koji će biti vlasništvo našeg naroda i države. Film će simbolički premijeru imati u Sanskom Mostu, tačno na dvadesetogodišnjicu oslobađanja ovog grada, koji je ujedno bio i posljednji oslobođeni grad tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Po prvi put će šira javnost saznati, kako je uistinu protiv volje bosanskih generala Dudakovića i Alagića, zaustavljena ova oslobodilačka operacija na samim prilazima Prijedoru, na svega nekoliko kilometara od najveće masovne jame Tomašice i na sedam kilometara od logora smrti Omarska. Zamislite, kako je bilo pripadnicima 17.viteške-krajiške brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, kada im je naređeno da moraju stati na pragu svojih domova, na pragu logora u kojima su im pobijeni najbliži članovi porodica, na kapiji Prijedora i Kozarca u kojima je genocid počinjem odmah na početku agresije. Možda je najbolja definicija priče o ovoj našoj najponosnijoj ratnoj priči, konstatcija mog adeša akademika Abdulaha Sidrana koji reče: “Kad agresiji tepamo, onda kažemo da je u BiH bio rat. Rat je zaustavljen onda kada je ustvari počeo, u jesen 1995. godine, kada je vojska bosanska krenula u oslobađanje zemlje.


General Atif Dudaković, Almir Nalo i Avdo Huseinović: „Detalj sa snimanja filma“

Sve do tada je bila najbrutalnija agresija i najveći genocid koji se u Evropi desio nakon Drugog svjetskog rata. Kad je krenula bitka za oslobođenje Bosne, desio se Dejton.“ General Vojske Republike Srpske Slavko Lisica je iskreno priznao da se Banja Luka ne bi mogla odbraniti i da se srpsko stanovništvo već bilo pokrenulo koridorom prema Semberiji.

Ovaj Avdin film će u povodu obilježavanja Dana državnosti 25.novembra, biti prikazan u amričkim gradovima Čikago, Sent Luisu i Grand Rapidsu.


Avdo Huseinović, Jane Kokan,kanadska novinaka i Nihad Aličković

Inače, novinar i publicista Avdo Huseinović rođen je 1973. godine u Sarajevu. Autor je knjiga „Dželati naroda mog“(2009.), „Naser – od Gazimestana do Haga i nazad“ (2013,) i „Stazama bosanskih vitezova“ (2014.). Autor je dokumentarnih filmova: „Vanzemaljci iznad Sarajeva“ (2008.), „Krvavi ples po šeheru“ (2010.), „Daleko je Tuzla“(2010.), „Bosna ili smrt“ (2011.), „A bili su samo djeca“ (2012.), „Dvadeset godina 1.korpusa Armije RBiH“(2012), „Na Drini krvavi Višegrad“ (2014.), „Prijedorska polja smrti“ (2014.) i „Logori smrti“ (2014.),„Dobrinja, opsada u opsadi“ i „Herceg Bosna – Zločin i kazna“ (2015), a pri kraju je snimanje i njegovog dugometražnog dokumentarnog filma „Genocid u kontinuitetu nad Bošnjacima“ koji radi u koodinaciji sa potomcima žrtava genocida u Plavu i Gusinju 1912.-13. i 1919. godine, koji žive u Plavu, Gusinju, New Yorku, Sarajevu…


Huseinović radi ono što bi trebali raditi debelo plaćeni političari, bh. i bošnjačke institucije

(bosnjci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime