Općinsko vijeće Bosanskog Petrovca imenovalo Almaidu Suljić za Općinskog pravobranioca

0
44

Bosanski Petrovac – Općinsko vijeće Bosanskog Petrovca danas je održalo 33. Redovnu sjednicu, na kojoj je razmatralo Odluku o izmjeni Odluke o Budžetu Općine, odnosno rebalans za 2015. godine, te je po prvi put imenovalo i Općinskog pravobranioca.

IMG_1425

Današnja sjednica Općinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu imala je i svečani karakter.
Nakon što je prije dva mjeseca donesena odluka o uspostavi institucije Općinskog pravobranioca, Vijeće je jednoglasnom odlukom danas je imenovalo i prvog Općinskog pravobranioca, a radi se o Almaidi Suljić, advokatu iz Bihaća, koja je svečanom zakletvom pred Vijećem i preuzela dužnost na četverogodišnji mandat.

IMG_1393

Vijeće je sa 13 glasova za i 4 suzdržana usvojilo Rebalans Budžeta Općine Bosanski Petrovac za 2015. godinu. Danas usvojeni Budžet porastao je sa 3.644.590 KM, na 4.040.783 KM.

IMG_1385

U izlaganju obrazloženja rebalansa Budžeta Načelnik Općine pojasnio je da su prihodi u prvih osam mjeseci realizirani u visini od 2,7 miliona KM, što je 74% od planiranih, dok su rashodi izvršeni u visini od 2,54 miliona KM, odnosno 69% od planiranog. Izmjene stavki u ovogodišnjem Budžetu su predložene kako bi se budžetska sredstva usmjerila u projekte koji mogu biti realizirani do kraja godina.

Iznenađujuće, najviše rasprave pobudila je Informacija o stanju u mjesnim zajednicama. Tokom rasprave istaknuti su brojni problemi u radu savjeta mjesnih zajednica, te da pojedini savjeti nisu održali ni konstituirajuću sjednicu. Vijećnici su iznijeli i zamjerke na angažman predsjednika savjeta u rješavanju gorućih pitanja.

IMG_1389

Nakon dvosatne rasprave Vijeće je usvojilo izvještaj uz zaključak da šef Službe za opšte poslove, nadležne za pitanja mjesnih zajednica, održi sastanke sa svim savjetima mjesnih zajednica i Vijeću dostavi informaciju o njihovom radu.

Vijeće je također razmatralo i usvojilo nekoliko odluka koje se tiču komunalne problematike.

Usvojena je odluka o utvrđivanju vrijednosti boda za obračun komunalnih naknada za 2016. godinu, a prema Odluci vrijednost boda i za sljedeću godinu će ostati na istom nivou.

Donesena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnim taksama i tarifi komunalnih taksa, u kojoj se uvodi zoniranje takse za isticanje firme.

Usvojena je i Odluka o izmjeni Odluke o dodjeli i visini naknade za izdavanje u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora.

Vijeće je donijelo Odluku o potvrđivanju izbora u Savjet MZ Grad II, i Odluku o ponovnom raspisivanju izbora za Savjet MZ Grad I, i nedostajućeg člana u MZ Grad II.

Podržana je, na kraju, i Informacija o radu Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju Općine Bosanski Petrovac za period 01.04.-31.06.2015. godine

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime