Općinski načelnici protiv Prednacrta zakona o šumama koji je ponudila Vlada FBiH

0
1

fb1

Bosanski Petrovac, Konjić, Olovo – Na jučer održanom radnom sastanku Zlatka Hujića, načelnika Općine Bosanski Petrovac, sa Emirom Bubalom, načelnikom Općine Konjic, i Jusufom Čavkunoviće, načelnikom Općine Kladanj, kao i Đemalom Memagićem, načelnikom Općine Olovo, odlučno je odbačen ponuđeni Prednacrt zakona o šumama FBiH, koji je ponudila radna grupa Vlade FBiH.

Ponuđeni prednacrt Zakona o šumama FBiH nije poštovao presude Ustavnog suda FBiH o pravima lokalnih zajednica, i kao takva neprihvatljiv je za općine, stav je načelnika.

“Ovaj zakon je nepovoljni od prijašnjih zakona, naknade za korištenje šumskog bogatstava, koje je prirodni resurs lokalne zajednice, za općine će biti manje, a obračun je s panja, a ne od ukupnog prometa, tako da će se samo za jedan dio posječenih stabala plaćati naknada, a za drugi ne, mi to nećemo prihvatiti, kao ni ostale odredbe koje minimiziraju nadležnosti lokalne zajednice, što je naravno neprihvatljivo”, rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Općine su ponuđenim prednacrtom Zakona isključene iz upravljana šumom, Federacija bi prigrabila vlasništvo nad šumskim zemljištem, a kantoni bi preko šumsko-privrednih društava vršili eksploataciju, a lokalne zajednice bi bile zaobiđene.

Općina Bosanski Petrovac, Konjic, Olovo i Kladanj, su općine koje posjeduju najveće površine šume, iz kojih se vrši najveća eksploatacija šume.

“Mi više ne možemo obuzdavati gnjev naroda u Bosanskom Petrovcu, ako se nastavi ovakva politika otimanja od općina, pitanje je samo kada će – a ne da li će se, desiti bunt naroda i izlazak na ulicu, što niko ne želi”, rekao je načelnik Hujić.

Federalni zakon o šumama pao je na Ustavnom sudu FBiH, još 2009. godine, sa obavezom da se morao uskladiti u roku od šest mjeseci. Nakon šest godina Zakon o šumama još nije donesen.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime