Općine Čelić i Lopare ne razdvaja entitetska linija

0
109

Lopare – Općine Čelić i Lopare nekada su bile ista administrativna jedinica. Danas su to dvije odvojene lokalne zajednice u dva entiteta, ali i dalje usko povezane izuzetno dobrom saradnjom, što je rijedak primjer. Zajednički realiziraju i krupnije projekte koji služe građanima obje općine.

 

U rijeku Gnjicu, koja protiče kroz ove dvije općine, sada se izlijeva kanalizacija. Više od tri miliona eura uloženo je u izgradnju vodovoda na području općine Čelić. Bio je to uvod za zajednički projekat izgradnje prečistača u ove dvije općine.

“Idejno riješenje je da iz Lopara pokušamo dovesti dva kolektora na istu lokaciju gdje ih je dovela i općina Čelić i da zajednički izgradimo prečistače”, pojašnjava čelićki načelnik Sead Muminović.

„Izgradnjom prečistača bi se sigurno poboljšao kvalitet vode u Gnjici, što je od izuzetne važnosti za naše dvije opštine”, pojašnjava načelnik Lopara Rado Savić.

Dobar primjer saradnje ovih lokalnih zajednica privukao je pažnju investitora, napominje Muminović, i dodaje da, zahvaljujući tome, imaju osiguranih otprilike 70% sredstava za taj projekt. Osigurana sredstva bila bi dovoljna kako za izgradnju prečistača tako i za nadogradnju sekundarne mreže na području Čelića, kao i sve radove koje treba uraditi općina Lopare. Ipak, ove dvije općine trebaju osigurati nedostajući dio sredstava od 30%.

Kroz općinu Čelić protiče Džijanska rijeka, koja 30 godina nije imala ribe. Realizacija ovog projekta za Čelić i Lopare znači nova izvorišta, nove količine čiste vode, a samim tim i kvalitetnije i bolje uslove života mještana ovih lokalnih zajednica. Istovremeno, u toku je realizacija još jednog zajedničkog projekta na području nekoliko mjesnih zajednica u kojima žive povratnici, a koje, tokom ljetnog perioda, imaju problema s vodosnabdijevanjem.

federalna.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime