Općina Vogošća: U Općini Vogošća u 2016. realizirani značajni projekti

0
7

Vogošća – Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i pomoćnik načelnika Službe za komunalne, poslove mjesnih zajednica i zajedničke poslove Fetah Kadrić govorili su danas o projektima koje je Općina Vogošća realizirala u 2016. godini.

Do kraja septembra prihodi u Budžetu Općine Vogošća realizovani su u iznosu od 10.003.000 KM, što iznosi oko 77 posto ukupnog Budžeta, odnosno dva posto više od onoga što je i planirano do kraja trećeg kvartala. Time je omogućeno da Općina Vogošća redovno izmiruje sve svoje finansijske obaveze za tekuće troškove i finansiranje projekata, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Efikasnom racionalizacijom omogućeno je da se u ovoj godini povećaju izdvajanja namijenjena stipendiranju učenika i podršci sportskim klubovima. Urađeno je i jako puno na izgradnji komunalne infrastrukture iako je veliki broj klizišta limitirajući faktor za Općinu Vogošća na ovom polju.

Načelnik Smajić je kazao da je “sanacija klizišta preduslov za sve ostale komunalne projekte”.

– I ove godine, kao i prethodnih, postigli smo značajne rezultate u projektima saniranja klizišta. Samo u 2016. sanirano je osam klizišta, a ovih dana krenulo se sa projektom sanacije još dva u naselju Kamenica. Jedan od najznačajnijih je projekt sanacije klizišta Tihovići sa izgradnjom kanalizacije, vrijedan oko 600.000 KM, koji je nakon tri godine rada završen prije nekoliko dana – istakao je Smajić.

Sanacija klizišta i projekti deminiranja koji su također značajno realizovani u 2016., omogućavaju da se krene u realizaciju i ostalih infrastrukturnih projekata: izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, asfaltiranje puteva, izgradnja rasvjete.

Tokom ove godine realiziran je niz ovih projekata, a pomoćnik načelnika Kadrić istakao je neke kojima se rješavaju višedecenijski problem građana Vogošće.

– Konačno je izgrađena kanalizaciona mreža u naselju Tihovići i dijelu naselja Hotonj, a u toku je realizacija projekta izgradnje vodovodne mreže u naselju Gornja Jošanica I, vrijednog 310.000 KM, čime će konačno biti riješeno pitanje vodosnabdjevanja stanovnika naselja Kremeš – kazao je Kadrić.

Realizacija značajnih projekata bit će nastavljena i u narednom periodu. Već su potpisani ugovori sa izvođačima, osigurano je finansiranje i ako vremenski uslovi budu povoljni brojni projekti bit će završeni do kraja ove godine.

– U ovoj godini Općina Vogošća se vratila na onu trasu koju smo imali u periodu do 2014., trasu razvoja i značajnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu i nadam se da ćemo tim putem nastaviti i u narednom periodu – istakao je načelnik Smajić.

(informativa.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime