Općina Visoko tek na 23. mjestu prema stepenu razvijenosti u FBiH

0
31

Visoko – Prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja (FZZPR), među deset najrazvijenijih općina u FBiH ne nalazi se općina Visoko, dok se iz Zeničko-dobojskog kantona nalaze jedino Tešanj i Žepče u društvu najboljih.

FZZPR redovno objavljuje socioekonomske pokazatelje po općinama u FBiH, a na osnovu niza podataka, kao što su pokazatelji o radno aktivnom stanovništvu, broju zaposlenih i nezaposlenih, broju penzionera, učenika osnovnih i srednjih škola i td., Zavod pravi svoju godišnju procjenu bruto društvenog proizvoda (BDP) po općinama, na osnovu kojeg utvrđuje indeks razvijenosti svake općine u FBiH.

Prema indeksu razvijenosti, najrazvijenije općine u FBiH su: na prvom mjestu općina Centar Sarajevo sa indeksom razvijenosti 206., drugo mjesto zauzela je općina Čitluk sa indeksom razvijenosti 159,4., dok je na trećem mjestu Žepče sa indeksom razvijenosti 151,9.

Treba navesti, da se ispred naše općine između ostalih nalaze i općine Ilidža, Vogošća, Grude, Gračanica, Gradačac, Hadžići, Doboj-Jug, te da se naša općina nalazi tek na 23. mjestu po razvijenosti u Federaciji BiH, a prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja (FZZPR).

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime