Općina Visoko prva u ZDK stavila u promet državno poljoprivredno zemljište

0
3

Visoko – Općina Visoko uputila je Javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države sa namjerom da dodatno osigura uvjete za razvoj poljoprivrede u Visokom. Zakupom je obuhvaćena površina od oko 310 dunuma zemljišta.

Općina Visoko je prva u Zeničko – dobojskom kantonu koja je okončala zakonsku proceduru stavljanja u promet državnog poljoprivrednog zemljišta objavljivanjem Javnog poziva za zakup.

“Iskoristili smo mogućnost koju daje Zakon o poljoprivrednom zemljištu FBiH, a po kojem se zemljište u državnom vlasništvu može dati u zakup za potrebe bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom. Formirali smo stručnu komisiju koja je uvidom na licu mjesta utvrdila stanje zemljišta, cijenu zakupa u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu korištenja sredstava ostvarenih od zamjene, zakupa i koncesije poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i objavili javni poziv za zakup 310 dunuma zemljišta koje je po ocjeni komisije pogodno za obradu. Ovo će biti značajan poticaj razvoju poljoprivrede u Visokom. Resurse koji su do sada bili neiskorišteni stavljamo u funkciju razvoja proizvodnje hrane, povećanja kapaciteta u ovoj oblasti i zapošljavanja”, izjavila je načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Za urbano područje, poljoprivredno zemljište za obavljanje poljoprivredne proizvodnje se daje u zakup na 1 godinu uz mogućnost produžavanja ugovora o zakupu, ali bez podizanja zasada voća.

U vanurbanom područje zemljište se daje u zakup na 10 godina za ratarsko – stočarsku proizvodnju i pčelarstvo, 12 godina za uzgoj jagodičastog i bobičastog voća, i 25 godina za podizanje zasada voća i rasadnika uz projekat ili biznis plan.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju sva fizička i pravna lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a imaju prebivalište ili sjedište na području općine Visoko i da su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata.

Učesnici Javnog poziva podnose pismenu ponudu za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Javni poziv je otvoren do 1. aprila 2016. godine.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime