Općina o kojoj se priča: Nermin Ogrešević, čovjek koji je probudio Cazin

0
18

gggg-634x420

Sarajevo – Na 32. dodjeli nagrada i priznanja za najuspješnije menadžere srednje i jugoistočne Evrope, koja je održana prošlog mjeseca u Sarajevu, načelniku Općine Cazin Nerminu Ogreševiću dodijeljeno je specijalno priznanje – Menadžer decenije.

VEZANE VIJESTI: Još jedno priznaje: Mr. Nermin Ogrešević- Menadžer decenije

Na minafistaciji je spomenuto da su pojedinci birani osnovu vanserijskih rezultata u svom radu, potpuno neovisno od nacionalne ili političke pripadnosti.

Ogreševiću, kome je ovo treći uzastopni mandat na čelu Općine Cazin, za Poslovni portal Akta.ba izjavio je da svako priznanje predstavlja podstrek i dodatni elan za rad.

“Kao i svaki projekat koji uradimo, a on nakon nekog vremena počne donositi konkretne rezultate, te bolji i kvalitetniji život naših građana, tako i svako priznanje predstavlja potvrdu ispravnosti onog što činimo svih ovih godina. Priznanja svaki put doživljavam u prvom redu kao prezentaciju sredine koju predstavljam, odnosno građana općine Cazin. Uloženi rad i trud sigurno je ogroman, ali učinili smo ga zajedno i da nemamo ovakve građane sigurno ni uspjeh ne bi bio ovakav”, zaključio je Ogrešević.

Cazin iz 2004. i 2015. godine

Govoreći o periodu kada je prvi put postao načelnik Općine Cazin, dakle 2004. godine pa do danas, Ogrešević je naveo da je općinu tada zatekao opterećenu nizom problema koji su se reflektirali na sve sfere života.

“Ukupna slika o Cazinu tada je govorila o jednoj marginaliziranoj, zatvorenoj sredini, što ova generacija nikako nije željela prihvatiti. Cazin iz 2004. i 2015. godine se gotovo ne mogu uporediti. Počev od vizualnog dojma pa do razvojnih pokazatelja, infrastrukture tada i danas, kulturnog i sportskog života, apsolutno svih segmenata. Promjene su naravno pozitivne, ali ono čime nismo u potpunosti zadovoljni je stopa zaposlenosti. Sve što smo do sada učinili i što sada radimo usmjereno je na to da i ovu oblast usmjerimo u pozitivnije trendove”, izjavio je cazinski načelnik.

Podcrtao je da je Cazin danas prepoznat kao otvorena sredina i predstavlja izuzetno pozitivan primjer u cijeloj BiH.

Trenutne aktivnosti

Prema njegovim riječima, uspostava Poslovne zone Slatinske bare trenutno je u fokusu aktivnosti Općine, a od ove poslovne zone očekuju se prve pozitivne promjene u privrednom smislu.

“U tu svrhu nedavno smo obezbijedili 200.000 maraka za izgradnju vodovodne i hidrantske mreže na ovoj lokaciji, a ovih dana potpisali smo i ugovor o obavezi prijenosa vlasništva nad nekretninama preduzeća u stečaju ‘Tvornica kartona i ambalaže’. Riječ je o ugovoru kojim se općina obavezuje na izmirivanje obaveza prema stečajnim povjeriocima, a Unsko-sanski kanton zauzvrat preostalu imovinu prenosi na Općinu Cazin. U konačnici, u ovaj ćemo projekat uložiti između dva i tri miliona maraka s ciljem da se otvore nove mogućnosti i perspektive za naše domaće poduzetnike”, rekao je Ogrešević.

Naveo je da Cazin ima više od 1.400 registriranih malih i srednjih preduzeća i oko 3.000 registriranih poljoprivrednih gazdinstava.

Ogrešević je spomenuo da se trenutno realizira i veliki projekat uspostave kanalizacione mreže na području cijele općine, te manje projekte na poboljšanju infrastrukture.

Kakva je budućnost Cazina?

Na pitanje gdje vidi Cazin za deset godina, Ogrešević je kazao da bi volio da to bude sredina koja će, sa zadržanim tradicionalnim vrijednostima koje baštine ljudi ovog kraja, imati predznake jednog i bosanskog i evropskog grada.

“To je specifičnost Cazina koja je već sada uočljiva. Smatram da uz Božiju pomoć i principe na kojima smo do sada temeljili svoj rad, u tome možemo uspjeti. Cazin ima dobre i vrijedne ljude i to je njegov najveći potencijal. Za deset godina trebao bi zablistati i biti sredina kvalitetnog i ugodnog života za sve njegove građane”, ocijenio je Ogrešević.

(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime