Općina Novi Grad traži od Vlade KS da vrati učenike u školske klupe

0
42

Foto: EPA-EFE/Ilustracija

Općina Novi Grad Sarajevo uputila je poziv Vladi Kantona Sarajevo, premijeru i ministrici resornog Ministarstva za odgoj i obrazovanje, da poduzmu aktivnosti kako bi, što prije organizovali povratak učenika svih razreda u školske klupe, u skladu sa preporukama nadležnih institucija i kriznih štabova.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Naime, učenici od šestog do osmog razreda osnovnih škola i učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola u kantonu Sarajevo, već treće polugodište u potpunosti prate nastavu putem online platforme, dok ostali učenici pohađaju nastavu po kombinovanom modelu.

Zbog dugotrajne izolovanosti od škole i nedostatka socijalnih kontakata sa vršnjacima i nastavnicima, to se negativno odražava na kvalitet obrazovno-odgojnog procesa i usvajanje znanja i vještina učenika, kao i na njihovo psiho-socijalno zdravlje.

Kanton Sarajevo jedinstven je primjer ovakvog načina organizacije odvijanja nastavnog procesa, iako je i po budžetskim sredstvima i svim drugim mogućnostima daleko ispred ostalih kantona. Dakle, jedino u Sarajevu djeca već godinu ne idu u školu, dok u svim drugim kantonima na području FBiH idu od početka školske godine.

Ovakav način organizovanja nastave za učenike u Sarajevu traje još od 16.03.2020. i Odluke Vlade Federecije BiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH, što znači da učenici nisu u školskim klupama već godinu dana, odnosno u kontinuitetu treće polugodište.

Svi kantoni u FBiH, osim Kantona Sarajevo, u svojim odlukama/uputstvima o modelima i načinu organizacije nastave za školsku 2020/2021. godinu organizovali su povratak u školske klupe već početkom školske godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola (redovno ili po kombinovanom modelu), uz skraćivanje trajanja školskih časova na 30 ili 35 minuta i poštivanje svih naredbi kriznih štabova Federacije i preporučenih higijensko-epidemioloških mjera.

Kako su se takvi modeli organizacije nastave koji se primjenjuju u ostatku Federacije BiH pokazali uspješnim, tražimo od Vlade KS, odnosno Ministarstva odgoja i obrazovanja KS da sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva KS što prije pristupi analizi modela organizacije nastave i stvaranja uslova za povratak u školske klupe i za učenike od šestog do osmog razreda osnovnih škola i učenike od prvog do trećeg razreda srednjih škola“, navodi se u saopćenju.

 

Izvor: radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime