Općina Jablanica ima dva milijuna maraka veći proračun od Širokog Brijega

0
24

fd447a577ef1bb77ac2a5c78f2392051Jablanica – Stalni rast državnog i federalnog proračuna na račun smanjivanja općinskih i županijskih način je na koji država BiH funkcionira već dugi niz godina.

Premda iz općina i županija, a osobito s hrvatskom većinom, stalno stižu prigovori o nepravičnoj preraspodjeli sredstava od javnih prihoda, nikome ništa.

Kao što se i u političkom smislu nastavlja unitarizacija, u gospodarskom smislu nastavlja se centralizacija kapitala na račun onih gdje se on stječe. U posljednjih desetak godina proračun države BiH skoro se upeterostručio, a Federacije s 900 milijuna maraka stigao u prijedlogu za iduću godinu na 2,371.608 milijardi maraka. U ovaj iznos ugrađene su i obveze po kreditnim zaduženjima koja iznose oko 950 milijuna maraka.

Ne zna se zašto se država ili Federacija zadužuju, za dobro države koje se ne vidi ili je to zaduženje samo sebi cilj. U nacrtu proračuna Federacije BiH za sljedeću godinu županijama je ostavljeno tek 12 milijuna maraka, što još po ne zna se koji put upućuje na njihovo daljnje razvlašćivanje i jačanje središnje vlasti. Posebice je to očito na primjeru općine Široki Brijeg čiji proračun za ovu godinu iznosi oko 8,5 milijuna maraka. Za nepovjerovati je da grad s oko 30 tisuća stanovnika gdje je gotovo svaki četvrti zaposlenik ima tako skroman proračun. Općine s približno jednakim brojem stanovnika, a manjim brojem zaposlenih, imaju daleko veće proračune. Naprimjer, općina Hadžići ima oko 25 tisuća stanovnika, ali veći proračun od Širokog Brijega, općina Jablanica ima nešto više od dvanaest tisuća stanovnika, ali ima dva milijuna maraka veći proračun. Goražde ima oko 22 tisuće stanovnika, a proračun oko 13 milijuna maraka. Neki će kazati da pojedine općine dobivaju naknadu od Elektroprivreda zbog korištenja vodosustava u proizvodnji električne energije.

Ilijaš s dvadeset tisuća stanovnika ima proračun od devet i pol milijuna maraka i nije u krugu tih općina koje primaju naknadu zbog vodoelektrane izgrađene na njihovom prostoru. No, i to su još uvijek državne tvrtke. Kao rijetko koja općina ili grad na ovdašnjim, pa i širim prostorima kao Široki Brijeg ima toliki broj zaposlenih s toliko skromnim proračunom, ali što vrijedi kada su politički nemoćni ili ih njihovi predstavnici u najvišim državnim vlastima ne čuju ili se pak ne znaju izboriti da se takva gospodarska, a i politička nepravda ispravi.

(Vecernji)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime