Općina Hadžići kreditno se zadužila za 3.500.000 KM

0
62

Hadžići – Općinsko vijeće Hadžići na današnjoj sjednici je jednoglasno usvojilo Odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 3.500.000 KM za kupovinu zemljišta i privođenje krajnjoj namjeni lokacije bivše PDI “Bjelašnica” d.d. Hadžići, navodi se na internet stranici Općine Hadžići.

Ukupna sredstva, pored kreditnog zaduženja, za ovu namjenu osigurat će Kanton Sarajevo i Općina Hadžići iz vlastitih sredstava, a ona iznose 5,3 miliona KM.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović smatra da izlaz iz ekonomske krize treba tražiti na sve načine, a da je jedan od načina otvaranje novih industrijskih zona koje su u posljednjih 15 godina pasivizirane.

Pojasnio je da će Općina  lokaciju bivše PDI “Bjelašnica” d.d. Hadžići od 100 dunuma kupiti, opremiti i staviti na tržište, te će je ponudit privrednicima za pokretanje biznisa i na taj način što je više moguće zaposliti radnu snagu sa područja općine Hadžići.

“Svakako, plasmanom lokacije na tržište mi ćemo kao lokalna zajednica izvršiti povrat uloženih sredstava. Kod komercijalnih banaka ćemo se zadužiti 3,5 miliona KM, Vlada Kantona Sarajevo je obećala oko 1,5 miliona KM, a Općina Hadžići će u startu učestvovati sa milion KM”, kazao je Ejubović.

Prije donošenja Odluke o kreditnom zaduženju proveden je postupak javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u Federaciji BiH i odabrana poslovna banka koja je ponudila najnižu cijenu usluge kredita.

Radi se o Intesa Sanpaolo banci koja je ponudila kredit po kamatnoj stopi nižoj od 3,7 posto.

Na današnjoj sjednici je usvojen i Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine za prvih šest mjeseci 2015. godine. Ukupno ostvareni prihodi i primici za ovaj period nešto su veći od 5,5 miliona KM, saopćila je Pres-služba Općine Hadžići.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime