Općina Centar podržala rad Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva

0
3

Sarajevo – Općina Centar dodijelila je grant od 4.000 KM Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., a predsjednik Udruženja Fikret Grabovica posjetio je Općinu. Grant je dodijeljen dodijeljen za pripreme manifestacije „Dan sjećanja na ubijenu djecu“, prenosi agencija Patria.

Grabovica se zahvalio Općini na doniranim sredstvima, te upoznao prisutne o aktivnostima koje Udruženje realizuje kao i sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

– Želim u ime populacije koju predstavljam iskreno da se zahvalim na dugogodišnjoj saradnji i podršci koja je neophodna za naše aktivnosti. U proteklom periodu Udruženje je zaista mnogo toga društveno korisnog uradilo. Između ostalog, u saradnji sa Institutom Univerziteta u Sarajevu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava uradili smo Monografiju na oko 900 stranica, a koja će ostati trajno budućim generacijama, uradili smo nekoliko filmova, veliki broj reportaža. Očekujemo da će saradnja sa Općinom Centar biti nastavljena i u narednom periodu. Želim iskreno da se zahvalim načelniku Bećireviću, predsjedavajućem Ajnadžiću, dopredsjedavajućem Kovačeviću, jer je Općina Centar institucija koja nam daje najveću podršku. Već duži period Udruženje je u potrazi za prostorom gdje bi realizovali projekat „Spomen soba za ubijenu djecu“, i nadamo se da će nam Općina u tome pomoći – kazao je Grabovica.

Predsjedavajući Ooćinskog vijeća Nedžad Ajnadžić naglasio je da je lokalna zajednica ponosna na rad Udruženja.

– Općina Centar će u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti u kontinuitetu podržavati vaš rad. Vi radite jako društveno koristan posao, obavezujući mlade generacije koje dolaze. Neophodno je da se stalno podsjećamo na ono što je bilo, a istovremeno treba ukazivati na važne ciljeve u budućnosti i perspektivi i sa aspekta kretanja države BiH i naše društvene zajednice prema EU. Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva treba da šalje poruku cijelom svijetu. Vi treba da nastavite podsjećati nas iz društvene zajednice stalno na tu vrstu problema sa kojim živite, a mi trebamo i moramo imati razumijevanja naspram toga. Smatram da vaš funkcionalni kancelarijski prostor treba da bude na jednom mjestu zajedno sa prostorom u kojem će biti smještena „Spomen soba za ubijenu djecu“, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da vam u tome pomognemo. Općina Centar će sa svojim resursima stajati na raspolaganju i vašoj organizaciji, a i drugim koje doprinose očuvanju sjećanja na važna događanja i važne ličnosti u periodu od 1992.– 1995. godine – dodao je Ajnadžić.

Dopredsjedavajući Slaven Kovačević je istakao da je naša obaveza da širimo poruke mira, prijateljstva, drugarstva, a posebno zajedništva u multietničkoj Bosni i Hercegovini.

– Često govorim u posljednje vrijeme da me je strah od zaborava, jer je naš narod sklon zaboravljati važne stvari. Bez obzira, što sam jedan od predlagača amandmana za podršku Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, smatram i potrudiću se da ovo udruženje pridobije sistemsku budžetsku podršku. Pozivam i druge općine, kao i nivoe vlasti da se priključe ovome i da na sistemski način osiguramo finansiranje ovog jako značajnog Udruženja. Isto tako, pridružujem se inicijativi za pronalazak odgovarajućeg prostora u kojem bi bila Spomen soba ubijenoj djeci, kao i kancelarije Udruženja roditelja ubijene djece. Na kraju, želim još jednom kazati da ne mogu shvatiti da postoje ljudi koji su spremni pucati na djecu, na organiziran način, jer broj ubijene djece govori da to svakako nije bila slučajnost – kazao je Kovačević.

(nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime