Općina Centar – Općini Ilijaš 15.000 KM za opremanje jedinica civilne zaštite

0
11

cen

Dugogodišnja praksa Općine Centar Sarajevo je da pomaže drugim općinama na području cijele Bosne i Hercegovine u zaštiti i spasavanju od prirodnih i drugih nesreća. Posljednji u nizu takvih primjera je i donacija Općini Ilijaš u iznosu od 15.000 KM za nabavku terenskog vozila za potrebe Službe civilne zaštite.

Ta finansijska sredstva su izdvojena iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar, sa računa civilne zaštite koja se redovno svake godine izdvajaju za podršku drugim lokalnim zajednicama u zaštiti i spasavanju od prirodnih i drugih nesreća.

Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić posjetio je Općinu Centar gdje je sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem potpisao ugovor o dodjeli finansijskih sredstava.

Prilikom potpisivanja ugovora Fazlić je uputio riječi zahvalnosti Općini Centar i naglasio da ovo nije prvi put da im središnja sarajevska općina pomaže.

– Želim izraziti zahvalnost Općini Centar koja godinama iskazuje poseban senzibilitet prema manje razvijenim općinama, naročito za projekte lokalne infrastrukture. Ove godine potpisan je protokol u vrijednosti od 15.000 KM, koje će biti iskorištene za opremanje jedinica civilne zaštite i zaista, uz naš dio sredstava, uspjet ćemo napraviti značajan iskorak kada je u pitanju naša civilna zaštita, njena osposobljenost i opremljenost kako bi mogla na terenu reagovati shodno potrebama. S obzirom na činjenicu da su u posljednjih nekoliko godina česte pojave prirodnih nepogoda u našoj zemlji, a samim tim se povećava i potreba za angažmanom jedinica civilne zaštite, ova donacija je izuzetno važna za Općinu Ilijaš, istakao je Fazlić.

Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo što Općina Centar ima mogućnost i pomaže općinama kojima je to potrebno.

– Općina Centar već godinama iskazuje senzibilitet kada su u pitanju lokalne zajednice koje su pretrpile prirodne nesreće i one kojima je zbog ograničenih finansijskih sredstava potrebna pomoć. Smatramo da je obaveza Općine Centar da pomaže slabije razvijene sredine i mi ćemo to raditi i u budućnosti. Mi ne možemo biti zadovoljni ukoliko se samo jedna lokalna zajednica razvija, a ostatak naše zemlje ne može da prati takav trend. Zato ćemo nastaviti pomagati – naglasio je Ajnadžić.

Općina Centar je od 2008. godine iz namjenskih sredstava civilne zaštite donirala drugim općinama na području cijele BiH više od dva miliona KM za pomoć u zaštiti i spasavanju od prirodnih i drugih nesreća. Posebnu solidarnost Općina Centar je iskazala nakon katastrofalnih poplava 2014., kada je donirala pola miliona KM kao pomoć za sanaciju šteta u bosanskohercegovačkim općinama koje su bile zahvaćene poplavama, saopćeno je iz Općine Centar.

(startbih.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime