Općina Bosanska Krupa sa Privrednom komorom USK u projektu „Coton“

0
4

Bosanska Krupa – Između načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića i predsjednika Privredne komore USK Ismeta Pašalića potpisan je memorandum o saradnji u projektu „Coton“ koji se realizuje u okviru programa „Prilika Plus“. Predsjednik Pašalić je ranije, zajedno sa još nekoliko razvojnih agencija iz Republike Srpske, potpisao ugovor o dodjeli granta za realizaciju projekta vrijednog 179.540,00 KM. Općina Bosanska Krupa je samo jedan od lokalnih partnera kojeg je Privredna komora uključila ili će tek uključiti u projekt.

Contributing to increased functionality and employability in Republika Srpska and Una-Sana Canton – COTON je projekt koji bi trebao dovesti do bolje saradnje srednjih stručnih škola i preduzeća, povećanja funkcionalnosti praktičnih znanja deficitarnih kadrova u privredi. Trajat će sedam mjeseci, a podrazumijeva kako aktivnosti na terenu tako i monitoring i kontrolu aktivnosti ostalih partnera na projektu. To su i razvojne agencije iz Prijedora, Bijeljine, Zvornika, Istočnog Sarajeva i Trebinja.

Tokom narednih sedam mjeseci partneri će obići srednje strukovne škole i napraviti procjenu njihovih materijalnih, tehničkih i stručnih kapaciteta, kao i procjenu preduzeća da bi se znalo koja su spremna da rade sa školama u procesu provođenja učeničke prakse.

Privredna komora USK u toku realizacije projekta, između ostalog, ima zadatak da spoji strukovne škole sa privrednim subjektima iz različitih grana privrede gdje će učenici strukovnih škola obavljati praktičnu nastavu.

Postignuto održivo angažovanje i učešće poslodavaca u oblasti rada u okviru postojećih industrija, zatim jasno definisani i poentirani nedostaci koji produbljuju jaz između zahtjeva privrede i stručnih škola, te uspostavljeni preduslovi za obrazovanje odraslih u skladu sa zahtjevima privrede su željeni rezultati projekta.

U realizaciju projekta kojeg podržava Vlada Švicarske PK USK osim jedinica lokalne uprave među kojima je i Bosanska Krupa, uključit će Ministarstvo obrazovanja, Službu za zapošljavanje i srednje strukovne škole.

(krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime