Općina Bosanska Krupa i UNDP potpisali sporazum za realizuju projekta „Održivo upravljanje otpadom“

0
59

Deponija-Meždre-Vlaški-DoBosanska Krupa – U Bihaću između načelnika Općine Bosanska Krupa i predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisan sporazum o implementaciji projekta „Održivo upravljanje otpadom“. Podršku u realizaciji ovog projekta Bosanskoj Krupi pružit će općine Cazin i Bužim koje će naknadno potpisati sporazum o saradnji.

Kroz projekt „Održivo upravljanje otpadom“ sanirat će se i postepeno zatvarati deponija Meždre – Vlaški Do i izgraditi reciklažni centar za općine Bosanska Krupa, Bužim i Cazin. Ovaj projekt je vrijedan 156,900 KM od čega općine i projekt ILDP učestvuju sa po 78.450,00 KM.

„Realizacijom ovog projekta stvaramo uslove da Meždre – Vlaški Do ne bude više klasična deponija. Ne mora sav otpad biti beskoristan, opasan po okoliš pa samim tim i zdravlje ljudi. Napravit će se reciklažno dvorište u kojem će se reciklirati sav otpad koji se na taj način može tretirati, a samo mali dio će se trenirati kao običan, beskoristan otpad“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i dodaje da se uskoro, nakon procedure oko odabira izvođaća radova, kreće i u sanaciju druge velike deponije Krivodol za šta su također obezbijeđena sredstva od skoro milion eura.

Sanacijom najvećih deponija u Bosanskoj Krupi Meždre – Vlaški Do i Krivodol, po uzoru na razvijene evropske gradove, učinit će se veliki korak u stvaranju uslova za čistu, ekološki prihvatljivu i održivu općinu. Način je to da se u drastičnoj mjeri smanji otpad, da se veći dio njega iskoristi za reciklažu, i da se, što je krajnji cilj, sačuva jedinstveno prirodno bogatsvo koje Bosanska Krupa posjeduje.

Podrška realizaciji projekata međuopćinske saradnje, koji su od strateškog značaja za lokalne samouprave u BiH jedna je od aktivnosti ILDP-a. Putem javnog poziva za finansijsku podršku odabrana su četiri projekta međuopćinske saradnje u BiH, dva sa Unsko-sanskog kantona. Ukupna vrijednosti svih međuopćinskih projekata iznosi 598.000 KM, od čega jedinice lokalne samouprave i njihovi partneri na projektima snose dio od 320.000 KM, a Vlada Švicarske kroz ILDP iznos od 278.000 KM.

Potpisivanju sporazuma u Bihaću prisustvovali su resorni ministri, načelnici svih partnerskih općina i predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Projekti međuopćinske saradnje se provode u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), a koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švicarske i UNDP-a u BiH.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime