Općina Bosanska Krupa do sada uložila oko 180 hiljada KM u plasteničku proizvodnju

0
1

Općina Bosanska Krupa do sada uložila oko 180 hiljada KM u plasteničku proizvodnju

Bosanska Krupa – Općina Bosanska Krupa već 5 godina, u svrhu razvoja poljoprivrede, sredstvima iz vlastitog budžeta kupuje plastenike i putem javnog poziva dodjeljuje korisnicima. 

Od 2011. godine do danas finansirala je nabavku 59 plastenika sa sistemom za navodnjavanje i za to utrošila oko 180 hiljada KM. Podršku u smislu nabavke i edukacije aplikanata prošle godine Općini je dala međunarodna nevladina organizacija Muslim Aid koja će u 2016. godini pružiti i finansijsku pomoć.
Prvi put značajna sredstva u iznosu od 45.000 maraka za proširenje plasteničke proizvodnje izdvojena su 2011. godine. Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović s 15 građana zainteresiranih za plasteničku proizvodnju potpisao je ugovor u martu. S obzirom da se već tada pokazalo da postoji ogroman interes za plastenike, uslijedile su i nove nabavke. Tako je od 2011. godine do danas nabavljeno i montirano 59 plastenika.

Procjenjuje se da svaki od njih, ali tokom cijele godine, omogućuje proizvodnju od 4 do 5 tona povrća, zavisno od kulture, što poljoprivredniku može donijeti zaradu od 4 do 5 hiljada maraka. Zanimljiv je podatak i da svi plastenici, nabavljeni posredstvom Općine, u Bosanskoj Krupi povećavaju proizvodnju za oko 270 tona.

Na taj način Općina Bosanska Krupa zainteresiranim građanima pokušava pomoći da osiguraju egzistenciju sebi i svojoj porodici. Praksa pokazuje da se sa svakim plastenikom garantuje barem jedno novo radno mjesto, a ukoliko se proizvodnja razvije nudi mogućnost i dodatnog zapošljavanja.

Trend nabavke plastenika će se nastaviti i u budućnosti, u zavisnosti od sredstava koja se budu osiguravala za podršku razvoja poljoprivrede, odnosno povrtlarstva. Za sad je sasvim izvjesno da će uslovi za dodjelu biti kao i do sada. Osim osnovnih, kao što je prebivalište, prostor za plastenik i izvor napajanja pitkom vodom, važno će biti i da podnosilac zahtjeva u poslijeratnom periodu nije dobio plastenik kao pomoć održivom povratku u vidu donacije ili drugog vida pomoći. Vrednovanje prijava vršit će se i zavisno od toga je li osoba zaposlena. Naravno, veće šanse za dodjelu imat će oni koji duži period ne rade ili u svom domaćinstvu imaju više osoba na evidenciji nezaposlenih.

Naredni javni poziv očekuje se u drugoj polovini 2016. godine. Plastenike će ovaj put zajedno sa Općinom Bosanska Krupa u istom omjeru finansirati i organizacija Muslim Aid.

Akta.ba

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime