Općina Bihać sufinanciranjem kupovine zemljišta želi privući investitore u Bihać

0
14

ovb14feb (1)Bihać – Na današnjoj 17.sjednici Općinskog vijeća Bihać vijećnici su sa 22 glasa  usvojili Odluku o sufinansiranju dijela naknade za dodijeljeno građevinsko zemljište u poslovnim zonama na području općine Bihać. Riječ je odluci kojom općinska administracija želi sufinanciranjem kupovine zemljišta privući investitore u grad Bihać. Kako je istakao mr. Smail Toromanović, Savjetnik Općinskog načelnika, kako bi se ostvarili projektovani strateški sektorski ciljevi ekonomskog razvoja Općina Bihać nastoji razvijati lokalnu ekonomiju s ciljem povećanja zaposlenosti, kao i rastu investiranja na području općine Bihać, kao i općenito doprinijeti razvoju poduzetničke svijesti među mladim i nezaposlenim osobama na području općine Bihać.

“ Donošenjem ove Odluke, operativno se realiziraju programski razvojni ciljevi koji će za efekat imati povećanje  broja i održivost obrtničkih radnji i preduzeća, razvoj poduzetničke svijesti među mladim i nezaposlenim ljudima, povećanje broja zaposlenih osoba na području Općine Bihać, povećanje obima investicija i doprinos razvoju ukupne lokalne ekonomije “- kazao je Toromanović.

U svojim diskusijama vijećnici su pozdravili predloženu odluku istaknuvši da je riječ o konkretnoj mjeri koja ima za cilj privlačenje investitora u grad Bihać. Kako već postoji nekoliko investitora zainteresiranih za kupovinu zemljišta i gradnju fabrika na području Bihaća, usvojena odluka biti će svojevrsni vjetar u leđa investitorima.

Usvojenom odlukom investitor ostvaruje pravo na sufinanciranje dijela naknade za dodijeljeno građevinsko zemljište i to :

–    u postotku od 30 posto pod uslovom da izgradi objekat u roku od dvije godine od dana dobijanja odobrenja za građenje, te zaposli minimalno 10 radnika na neodređeno u prvoj godini poslovanja,
–    u postotku od 60 posto pod uslovom da izgradi objekat u roku od dvije godine od dana dobijanja odobrenja za građenje, te zaposli minimalno 20 radnika na neodređeno u prvoj godini poslovanja,
–    u postotku od 90 posto pod uslovom da izgradi objekat u roku od tri godine od dana dobijanja odobrenja za građenje, te zaposli minimalno 30 radnika na neodređeno u periodu od dvije godine od dobijanja odobrenja za rad.

Za sve pogodnosti također vrijedi da u periodu od pet godina od dana zaključenja ugovora o radu ne otpusti zaposlene radnike.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime