Općina Bihać predložila 28 mjera za poboljšanje ekonomsko-socijalne situacije Bihaću

0
40

stednjaBihać – Svjesna teškog ekonomskog stanja u državi Bosni i Hercegovini, a samim time i u gradu Bihaću, Općina Bihać proteklih godinu dana realizirala je nekoliko reformskih poteza u oblasti privrede s ciljem privlačenja investitora u grad Bihać. Prvi korak napravljen je…

Svjesna teškog ekonomskog stanja u državi Bosni i Hercegovini, a samim time i u gradu Bihaću, Općina Bihać proteklih godinu dana realizirala je nekoliko reformskih poteza u oblasti privrede s ciljem privlačenja investitora u grad Bihać. Prvi korak napravljen je smanjenjem plata uposlenicima u Općini Bihać za 20 posto, potom je uslijedilo i smanjenje broja radnika kroz prijevremeno penzionisanje, a novac koji je ušteđen iskorišten je za poticaj poljoprivredi i privredi , kao i za socijalno ugožene kategorije u Bihaću.

Međutim, reforme koje su pokrenute u Općini Bihaću nisu podržane od strane viših nivoa vlasti, ali općinska administracija u Bihaću i pored činjenice da nema podršku kantonalnih,federalnih i državnih vlasti pokrenula je novi set mjera za poboljšanje ekonomsko-socijalne situacije u Bihaću. Tim povodom, danas je održana prva sjednica Savjeta za ekonomski razvoj Općine Bihać kojeg čini 23 osobe iz svih oblasti društva a koji danas u svojim privatnim firmama zapošljavaju skoro 1.000 građana Bihaća.

Ističući da je Općina Bihać još prošle godine krenula sa setom mjera koje za cilj imaju jačanje privatnog sektora u Bihaću, mr.sci.Emdžad Galijašević, Općinski načelnik Bihaća kazao je da je Općina Bihać svjesna teškog ekonomskog stanja i činjenice da u Bihaću ne radi 45 posto radno sposobnog stanovništva , dok s druge zaposleni u državnom sektoru i agencijama, te političari imaju astronomska primanja u usporedbi sa radnicima u privatnom sektoru.

“ Vrijeme je da svi zajedno ne samo deklerativno već konkretno pokažemo mjere koje će promijeniti stanje u državi. Na današnjoj sjednici čuli smo niz dobrih i konkretnih prijedloga kako se može krenuti sa promjenama i mi ćemo mjere koje smo danas predložili prezentirati i našem Općinskom vijeću Bihać. Ovdje ističem predloženo smanjenje plata uposlenicima ali linearno i po stručnoj spremi i evo ja ću svoju platu smanjiti za još 20 posto jer je nepimjerena vremenu i stanju u društvu. Također, dok god ne ujednačimo plate u državnom i privatnom sektoru ne možemo očekivati nova radna mjesta i razvoj grada i države BiH i to je prvi korak da se krene sa promjenama bez obzira svidjelo se to nekom ili ne jer svi se moramo zapitati kako 45 posto naših sugrađana ne radi i od čega žive “- kazao je načelnik Galijašević.

Donosimo vam Prijedlog mjera za poboljšanje ekonomsko-socijalne situacije u Općini Bihać

1. Smanjiti plate načelnicima službi i savjetnicima općinskog načelnika za 15%, ostalim uposlenicim sa VSS i VŠS za 10%, SSS za 5%, te Načelniku općine 20%, a uposlenicima Centra za socijalni rad i Zavoda za prostorno uređenje za 5%.

2. Plate direktora JU i JP Općine Bihać ne smiju prelaziti dvije (2) prosječne plate F BiH.

3. Upotreba službenih telefona u organu uprave, shodno važećem Pravilniku o upotrebi službenih telefona, smanjuje se na 25,00 KM i 50,00 KM.
4. Visina naknade predsjednika i članova svih upravljačkih tijela (Upravni odbor, Nadzorni odbor, Skupština i Odbor za reviziju) JU i JP Općine Bihać neće prelaziti 100,00 KM.

5. Svi uposlenici organa uprave, JU i JP Općine Bihać koji su u poziciji predsjednika ili članova upravljačkih tijela JU i JP Općine Bihać, svoj rad u tim tijelima će obavljati na volonterskoj osnovi.

6. Shodno grantu predviđenom u Budžetu općine Bihać za stipendije studenata, isti realizirati preko komisije koju imenuje Općinski načelnik u sastavu općinskih vijećnika i predstavnika studenata Općine Bihać.

7. Pooštriti kontrolu upotrebe službenih vozila u vlasništvu Općine i JU i JP čiji je osnivač Općina Bihać.

8. Reprezentacija direktora JU i JP Općine Bihać umanjuje se za 40%.

9. Novčana sredstva predviđena za financiranje javnih kuhinja, realizirati kako je predviđeno odlukom o izvršenju budžeta.

10. Zatražiti od federalne i kantonalne Agencije za privatizaciju kompletnu dokumentaciju o privatizaciji preduzeća na području općine Bihać.

11. Zatražiti informaciju od Općinskog suda Bihać o svim sudskim izvršenjima prodaje pokretne i nepokretne imovine u sklopu državnih preduzeća na području općine Bihać.

12. Općinski načelnik i kolegij Općinskog vijeća, zadužuju se da imenuju radnu skupinu / tijelo u sastavu općinskih vijećnika i privrednika sa područja općine Bihać, koja će preispitati takse na području općine i predložiti visine istih.

13. Hitna uspostava registra socijalne pomoći u Općini Bihać putem Centra za socijalni rad kao koordinatora.

14. Općinskom vijeću općine Bihać predložiti ukidanje naknada za rad kolegija i komisija Općinskog vijeća za vrijeme održavanja sjednica Općinskog vijeća.

15. Pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona o finansiranju političkih stranaka.

16. Uputiti inicijativu Parlamentu F BiH za izmjenu i dopunu Zakona o platama, s ciljem izjednačavanja javnog sektora sa privatnim.

17. Objaviti interne i externe revizije poslovanja Općine Bihać od 2006. do 2013.godine.

18. Uputiti inicijativu prema Parlamentu F BiH, da po hitnoj proceduri, donese izmjene zakonskih propisa koja definišu primanja parlamentaraca, Vlade F BiH, JU, JP i Direkcija čiji je osnivač F BiH u cilju uravnotežavanja istih shodno novonastaloj situaciji.

19. Zatražiti od Vlade i Parlamenta F BiH izmjene Zakona radi smanjenja doprinosa i drugih fiskalnih i parafiskalnih opterećenja privrede kao što su naknade za šume, vode i turizam.

20. Uputiti hitnu inicijativu Vladi F BiH za provođenje reforme javne uprave boračko-invalidske i socijalne zaštite.

21. Zatražiti od Vlade USK-a donošenje Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

22. Uputiti inicijativu Vladi F BiH za donošenje Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o stečaju.

23. Od Vlade F BiH zatražiti donošenje pojedinačnih mjera kontrole cijena životnih namirnica i energenata.

24. Donošenje Zakona o reviziji i kontroli privatizacije.

25. Ukida se plaćanje svih Komisija u kojima učestvuju uposlenici organa uprave izuzev Komisije za tehnički pregled objekata i Komisije za procjenu prometa vrijednosti nekretnina gdje se naknada za rad njenih članova umanjuje za 30%.

26. Uputiti inicijativu prema Vladi FBiH za izmjenu i dopunu Zakona o građevinskom zemljištu

27. Rješavanje pitanja državnog poljoprivrednog zemljišta i zemljoradničkih zadruga

28. Usaglašavanje Zakona o državnim službenicima i namještenicima F BiH i USK-a sa Zakonom o radu F BiH u smislu izjednačavanja statusa uposlenika

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime