Opciju jednog predsjednika BiH vratiti u proceduru!

0
7

indexBiH – Komitet Vijeća Evrope usvojio je krajem prošle sedmice blažu verziju zaključaka o BiH, te nije zatražio njeno isključenje iz ove organizacija zbog blokade provođenja presude Sejdić-Finci.

Međutim, kako saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP), bio je spreman mnogo oštriji set zaključaka za BiH, no aktivnošću  našeg diplomatskog predstavništva u Strazburu, usvojeni su blaži zaključci, a država izbjegla nove prijetnje sankcijama.

Kako u izjavi za NAP kaže Zikreta Ibrahimović, zamjenica bh.agenta pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, obaveza BiH u slučaju “Sejdić-Finci” ostaje, ali je sada jasno da i Vijeće Evrope i Sud želi da se presuda implementira na pravi način i u skladu sa stavom Venecijanske komisije.

Ibrahimović zaključuje da najnoviji zaključci Komiteta Vijeća EU stvar vraćaju u 2010. godinu, odnosno ponovo uključuju Venecijansku komisiju koja je tada dala svoje preporuke.

– Vlasti bi sad morale uključiti domaće eksperte i Venecijansku komisiju u hitno sačinjavanje amandmana na Ustav i Izborni zakon te čitav niz podzakonskih akata i predati to u Parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Odgovornost za to snosi u prvom redu Vijeće ministara BiH , a zatim PS BiH i Predsjedništvo – kaže Ibrahimović.

Prema njenim riječima, amandmani ne smiju izlaziti izvan okvira presude na način da se otvore novi izvori diskriminacije, odnosno promjene ne mogu ići na ruku dezintegraciji BiH.

– U osnovi to znači jedan predsjednik za cijelu BiH sa manjim ovlastima i ograničavanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa na nekoliko bitnih tačaka. Ovakva formulacija promjena bila bi  prihvatljiva za Komitet ministara VE i dovesti do Rezolucije VE  o zatvaranju slučaja. Napredak bi bio i samo dostavljanje amandmana ove vrste u parlamentarnu proceduru – zaključuje Ibrahimović.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime