Opći izbori u Hrvatskoj: HDZ-u i SDP-u po pet izbornih jedinica

0
24

Hrvatska, Izbori, Parlament, Mjesta

Domoljubna koalicija osvojila i glasove dijaspore, a koalicija nezavisnih kandidata MOST najbolje prošla u Zagrebu i na jugu Hrvatske.

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo nakon 98 posto obrađenih biračkih mjesta, obje koalicije – Domoljubna, predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom, i Hrvatska raste, predvođena Socijaldemokratskom partijom – osvojile su po pet izbornih jedinica naparlamentarnim izborima u Hrvatskoj, pri čemu je Domoljubna koalicija osvojila i glasove dijaspore.

Iznenađenje ovih parlamentarnih izbora je MOST, koalicija nezavisnih kandidata, a najbolje je prošao u centru Zagreba te na jugu Hrvatske.

U I izbornoj jedinici, koja obuhvata sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba, koalicija predvođena SDP-om osvojila je 38,03 posto glasova, a slijedi desna grupa stranaka s 26,14 posto.

MOST je u toj izbornoj jedinici ostvario najbolji rezultat s 18,38 posto glasova.

U II izbornoj jedinici (istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska županiju i istočni dio Grada Zagreba) Domoljubna koalicija je u vodstvu s 33,48 posto.

Glasovi za Milana Bandića

Druga je Hrvatska raste, s 32,59 posto; MOST je osvojio 12,87 posto, a izborni je prag prošla i koalicija stranaka predvođena zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem (7,76 posto).

Hrvatska raste je uvjerljivu pobjedu, s 49,15 posto, ostvarila u III izbornoj jedinci (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija).

HDZ-ova koalicija je osvojila 24,50 posto, a Most 7,87 posto.

U ovoj su izbornoj jedinici saborski mandat osvojili i Reformisti Radimira Čačića, sa 6,45 posto.

I Živi zid je prešao izborni prag, osvojivši 5,26 posto glasova.

HDZ-ova koalicija uvjerljiva je u IV izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija), gdje su dobili povjerenje 36,01 posto birača.

Slijede Hrvatska raste (29,25 posto) i Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (11,59 posto), koji je u ovoj jedinici ostvario najbolji rezultat.

MOST je dobio 11,70 posto.

Peta (V) izborna jedinica, koja obuhvata Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, također je pripala HDZ-u, čija je koalicija osvojila 46,04 posto glasova.

Živi zid uspješan u VII jedinici

Slijedi SDP-ova koalicija s 25,57 posto i MOST s 11,45 posto.

U VI izbornoj jedinici, koja obuhvata jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba, SDP vodi s 35,01 posto glasova, a slijedi ga HDZ s 33,10 posto.

MOST je dobio 13,91 posto, a Bandićeva koalicija 5,67 posto glasova.

U VII izbornoj jedinici (jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačka županija, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba) vodi Hrvatska raste, s 34,71 posto, a HDZ-ov blok je u zaostatku s 32,12 posto.

MOST je osvojio 15,58 posto, Živi zid 5,86 posto, a Bandićeva koalicija 5,26 posto glasova.

Hrvatska raste prva je u VIII izbornoj jedinici, koja obuhvata Istarsku i zapadni dio Primorsko-goranske županije, s 37,05 posto.

Koalicija predvođena Istarskom demokratskom strankom tu je osvojila 21,06 posto, HDZ-ova koalicija 17,16 posto, MOST 10,28 posto, a Živi zid 5,15 posto glasova.

Najjače HDZ-ovo uporište, IX izborna jedinica, koja obuhvata Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije – Domovinskoj koaliciji donijela je 49,50 posto glasova.

SDP-ova koalicija tu je osvojila 25,99 posto, a MOST 15,14 posto.

Južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska županija (X izborna jedinica) također su u najvećoj mjeri bili za HDZ-ovu koaliciju, koja je osvojila 41,49 posto glasova.

Hrvatska raste dobila je 28,91 posto, a Most 18,45 posto.

Preferencijalni glasovi

Zasebna izborna jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj HDZ-u je donijela sva tri predviđena mandata, s osvojenih 85,55 posto glasova.

Osam zastupnika u Hrvatski sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina.

S obzirom na to da su na ovim parlamentarnih izborima hrvatski birači prvi put dobili mogućnost dati nekom kandidatu preferencijalni glas, iz privremenih rezultata izbora vidljivo je da su ti glasovi u većini odlazili nosiocima stranačkih lista po izbornim jedinicama.

No, nekoliko kandidata s tri vodeće stranačke izborne liste ipak će u Sabor ući zahvaljujući, prije svega, preferencijalnim glasovima, a među njima je i čelnik MOST-a Božo Petrov.

Petrov je u X izbornoj jedinici bio na posljednjem, 14. mjestu, ali je zato dobio 59,70 posto preferencijalnih glasova onih koji su za MOST glasali u toj izbornoj jedinici, pokazali su podaci DIP-a.

Preferencijalni način glasanja daje mogućnost ulaska u Hrvatski sabor kandidatima s bilo kojeg mjesta na listi, pod uvjetom da osvoji najmanje 10 posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je ta lista osvojila.

Zahvaljujući preferencijalnim glasovima, u Hrvatski sabor ulazi i dosadašnja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, koja je na listi koalicije Hrvatska raste u II izbornoj jedinici bila na osmom mjestu i osvojila 10,91 posto preferencijalnih glasova.

Na isti način u Sabor ulazi i njen stranački kolega i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, i to s posljednjeg mjesta u III izbornoj jedinici, s dobijenih 16,54 posto preferencijalnih glasova.

Karamarko i Milanović u vrhu

Preferencijalni glasovi u Sabor najvjerovatnije dovode i Stevu Culeja, koji je bio na osmom mjestu liste Domoljubne koalicije u V izbornoj jedinici, a osvojio je 10,88 posto preferencijalnih glasova.

Tu su iz iste koalicije i Dražen Barišić, koji se nalazio na osmom mjestu u VI izbornoj jedinici te je dobio 12,07 posto glasova, te Ivan Kirin, koji je na sedmom mjestu u VIII izbornoj jedinici, a osvojio je 10,94 posto preferencijalnih glasova.

Među kandidatima Domoljubne koalicije najviše preferencijalnih glasova dobio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko (36,92 posto), slijede Damir Krstičević (36,75 posto), Željko Reiner (37,57 posto), Miroslav Tuđman (30,04 posto) i Damir Jelić (20,83 posto).

Najviše preferencijalnih glasova u koaliciji Hrvatska raste dobio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović (54,39 posto), a slijede Ante Kotromanović (38,01 posto), Ranko Ostojić (37,75 posto), Boris Lalovac (36,77), Josip Leko (33,12 posto), Milanka Opačić (28,06 posto), Siniša Hajdaš Dončić (25, 20) i Željko Jovanović (22,15 posto).

Na listama MOST-a najviše preferencijalnih glasova, iza Petrova, dobili su Drago Prgomet (49,75 posto), Stipe Petrina (43,48 posto), Ivan Lovrinović (32,07 posto) te Robert Podolnjak (28,68 posto).

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime