Opća bolnica nema od čega platiti 96 zaposlenih

0
28

opca_bolnicaSanski Most – Opća bolnica u Sanskom Mostu suočava se od osnivanja 2008. godine s finansijskim problemima koje, unatoč mjerama štednje, ne može savladati sama.Dvije općineOva zdravstvena ustanova od kantonalnog značaja u kojoj se liječe pacijenti s područja sanske i ključke općine, i…

Opća bolnica u Sanskom Mostu suočava se od osnivanja 2008. godine s finansijskim problemima koje, unatoč mjerama štednje, ne može savladati sama.

Dvije općine

Ova zdravstvena ustanova od kantonalnog značaja u kojoj se liječe pacijenti s područja sanske i ključke općine, i 2014. godine je u velikim iskušenjima jer sredstva koja “povlači” od Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Unsko-sanskog kantona (USK) nisu dovoljna čak ni za plaće 96 uposlenih.

– Dužni smo pružiti zdravstvenu zaštitu tokom 24 sata svim građanima, no čak 42 posto osoba koje liječimo nisu osigurane, a za njih nam niko ništa ne plaća – kaže direktor bolnice prim. dr. Enes Karabeg.

On ističe da je nemoguće organizirati rad jedne službe s, naprimjer, 0,29 posto anesteziologa ili 0,74 posto neurologa koliko ZZO USK plaća u postocima za rad ovih specijalista.

Ovi problemi bili su razlog da se nakon sjednice Upravnog odbora (UO) Opće bolnice održi i sastanak s četiri zastupnika u Skupštini USK koji su iz Sanskog Mosta kako bi se oni pokušali izboriti da u budžet USK za 2014. godinu uđe i grant za Opću bolnicu kojim će se, barem, umanjiti stalno „tonjenje” ove ustanove čiji radnici jedini na USK od zdravstvenih ustanova nisu plaćeni po kolektivnom ugovoru.

Bolji tretman

– Vladaju dvostruki aršini kada je riječ o Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću i mlađoj Općoj bolnici u Sanskom Mostu koja je u fazi razvoja i sazrijevanja. Sanska bolnica zaslužuje daleko bolji tretman, jer dobro radi, provode različite mjere štednje, a podrška Kantona je svih ovih godina više deklarativna i svodi se na sadaku kao, naprimjer, kada je prošle godine Općoj bolnici doznačeno 70.000 KM „sadake” – kaže kantonalni zastupnik Nermin Bećirbegović (SBB).

900 KM iznosi plaća ljekara u Općoj bolnici Sanski Most.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime