OO SDP Žepče upozorava: Politika dovodi do marginalizacije žepačkih Bošnjaka

3
83

Žepče

Žepče – Trenutno stanje u Žepču je uistinu zabrinjavajuće i, što je najgore, iz dana u dan se pogoršava.

Vladajuća SDA, kao “zaštitnik” bošnjačkog interesa u ovom gradu zajedno sa HDZ-om, ima čvrst pakt od kojeg ni jedni ni drugi ne odustaju, a korist ima samo uža interesna grupa ljudi.

Ovo tvrde iz Općinske organizacije SDP-a Žepče uz objašnjenje da su za razliku od drugih političkih opcija i ustanova “odlučili javno progovoriti, jer kao državotvorna politička opcija imamo obavezu zaštititi interese majoriziranih i obespravljenih građana bez obzira ko oni bili i gdje živjeli”.

“Žepče je grad integracije i prenešenih nadležnosti, visoko izraženih nacionalnih podjela i nacionalnog debalansa, zatim političke neprincipijelnosti i neuravnoteženosti. Sredina u kojoj se golim okom može uočiti etnička strukturu ulica, naselja, dok se nacionalni debalans ogleda u svim sferama života. Statut Općine zajedno sa Ustavom Zeničko – dobojskog kantona žepačkim Bošnjacima garantuje ravnopravnost, međutim praksa pokazuje zabrinjavajuću inferionalnost. Pojedine javne ustanove su etnički čiste, u drugima Bošnjaci ne mogu prići rukovodećim funkcijama, a na najvišim pozicijama su isključivo u neprofitabilnim javnim ustanovama”, navodi se u saopštenju OO SDP Žepče.

U saopštenju nadalje stoji kako nije moralno da jedan narod na uštrb drugog diže milionski kredit, koji se koristi za izgradnju privatne savremene sportske dvorane, niti da je moralno da isključivo pripadnici jednog naroda metu ulice, dok pripadnici drugog u istim institucijama uživaju sve privilegije.

“Smatramo da se za čin lične uvrede direktori javnih ustanova ne smiju nagrađivati boljim radnim mjestima i većim platama. Načelnik općine Žepče kao izvršni organ ni u kojem slučaju ne može biti nadležan supruzi kao direktorici javne ustanove, kao ni saučesnik u netransparentnom zapošljavanju, izmišljanju radnih mjesta, cijepanju norme u svrhu manipulacije omladinom i drugim nezakonskim radnjama. Shodno tome apelujemo na vladajuće SDA i HDZ da se pozabave ovim problemom, da počnu raditi u interesu svih građana, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost, jer samo u skladu sa pomenutim vrijednostima Žepče može biti mjesto suživota i pravednosti, u suprotnom nacionalizma i nacionalnih podjela se nikad nećemo riješit”, poručili su iz žepačkog SDP-a.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Ponekad pomislim, kako bi tek Srbi prolazili sa Bošnjacima da kojim slučajem nema Republike Srpske. Ako je ovolika povika na Hrvate, onda nije ni čudo što žele Herceg Bosnu. Ne možete se vazda žaliti na druge, a vi to dvadeset godina konstantno radite. I uvek vam krivi Srbi, a ponekad i Hrvati. Možda bi i Srbi i Hrvati imali mnogo štošta reći o suživotu sa vama, a kome da se žale. BIH neće nikad biti unitarna, to je ono što Bošnjacima treba biti jasno. Kada to shvatite, možda bi dva isto tako konstitutivna naroda, osećala više poverenja.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime