OO SDP BiH Žepče upozorava na marginalizaciju žepačkih Bošnjaka

0
30

OO SDP BiH Žepče upozorava na marginalizaciju žepačkih Bošnjaka

Žepče – Općinska organizacija SDP-a Žepče u svom saopštenju navodi da je Žepče grad integracije i prenešenih nadležnosti, visoko izraženih nacionalnih podjela i nacionalnog debalansa, zatim političke neprincipijelnosti i neuravnoteženosti.

“Žepče je sredina u kojoj se golim okom može uočiti etnička strukturu ulica, naselja, dok se nacionalni debalans ogleda u svim sferama života. Statut Općine zajedno sa Ustavom Zeničko-dobojskog kantona žepačkim Bošnjacima garantuje ravnopravnost, međutim praksa pokazuje zabrinjavajuću inferiornost. Pojedine javne ustanove su etnički čiste, u drugima Bošnjaci ne mogu prići rukovodećim funkcijama, a na najvišim pozicijama su isključivo u neprofitabilnim javnim ustanovama”, navodi se u saopćenju.

Iz SDP-a navode da nije moralno da jedan narod na uštrb drugog diže milionski kredit, koji se koristi za izgradnju privatne savremene sportske dvorane.

“Smatramo da se za čin lične uvrede direktori javnih ustanova ne smiju nagrađivati boljim radnim mjestima i većim platama, Načelnik općine Žepče kao izvršni organ ni u kojem slučaju ne može biti nadležan supruzi kao direktorici javne ustanove, kao ni saučesnik u netransparentnom zapošljavanju, izmišljanju radnih mjesta, cijepanju norme u svrhu manipulacije omladinom i drugim nezakonskim radnjama”, kaže se u saopćenju.

U SDP-u smatraju da je ovakvo stanje u Žepču uistinu zabrinjavajuće i što je najgore iz dana u dan se pogoršava.

“Vladajuća SDA, kao “zaštitnik” bošnjačkog interesa u Žepču zajedno sa HDZ-om ima čvrst pakt od kojeg ni jedni ni drugi ne odustaju, a korist ima samo uža interesna grupa ljudi. Shodno tome apelujemo na vladajuće SDA i HDZ da se pozabave ovim problemom, da počnu raditi u interesu svih građana, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost, jer samo u skladu sa pomenutim vrijednostima Žepče može biti mjesto suživota i pravednosti, u suprotnom nacionalizma i nacionalnih podjela se nikad nećemo riješit”, navodi se u saopćenju.

(klix.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime