SUD BOSNE I HERCEGOVINE PONIŽAVA ŽRTVE AGRESIJE I GENOCIDA

0
23

Doc9-280x116 download UniverzitetSarajevoAmblem

 

Amerika, Kanada 22. oktobar 2013. – Saopćenje povodom odluke Suda Bosne i Hercegovine kojom su Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radović, Ilija Vukašinović  i Miloš Vukašinović, osumnjičeni za ratne zločine u Rogatici  nedugo nakon hapšenja pušteni na slobodu

Kao glas preživjelih žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima od kojih su mnogi porijeklom iz Rogatice, izražavamo ogorčenje odlukom Suda Bosne i Hercegovine kojom su Radomir

Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radović, Ilija Vukašinović  i Miloš

Odbijajući prijedlog Tužioca da se osmorici osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti odredi jednomjesečni pritvor, Sud Bosne i Hercegovine je povrijedio žrtve agresije i genocida, narušio proces istine i pravde i posebno poljuljao svoj ugled kao pravne instance.Vukašinović  nedugo nakon hapšenja pušteni na slobodu.

Oni koji su počinili najokrutniji zločin protiv žene, zločin silovanja, oni koji su ubijali, oni koji su uništavali svaki trag bošnjačke historije, kulture, tradicije i duhovnosti, oni koji su izvršili agresiju i genocid ne mogu se braniti sa slobode. Njihova sloboda treba biti određena i omeđena veličinom i strahotom njihovih zločina.

Ovom odlukom Sud Bosne i Hercegovine ne samo da ponižava žrtve agresije i genocida, već i šalje izuzetno negativnu poruku povratnicima u enititet Republika Srpska koji su sve više dikriminirani i čija ljudska prava i slobode se sve više ugrožavaju.

Posebno upozoravamo da je nedopustivo da na slobodi ostane Rajko Kušić, koji se krije u Srbiji, čije zločine protiv čovjeka i civilizacije je, pored ostalih, dokumentovao Avdo Huseinović u svojoj knizi  « Dželati naroda mog ».

Pozivamo Sud Bosne i Hercegovine da ozbiljno preispita svoju odluku koja šteti istini i pravdi, i samim tim miru, suživotu, toleranciji, prihvatanju, poštovanju i priznavanju drugog i drugačijeg u Bosni i Hercegovini. Pozivamo političke organe Bosne i Hercegovine i posebno bošnjački politički establišment da hitno urgiraju da se ispoštuje potpisani sporazum o saradnji između Bosne i Hercegovine i Srbije, te da  Srbija isporuči optuženog Rajka Kušića, komandatna rogatičke brigade, i Vinka Bojića, upravnika logora “Rasadnik” u Rogatici, gdje je vršeno masovno sistematsko silovanje, ubijanje, ponižavanje i drugi najstrašniji, ljudskom umu nepojmljivi zločini.

 

Potpisnici saopćenja

                

Prof. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Mr. Hamdija Čustović

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Mr. Sanja Seferović-Drnovšek

Direktor Bosanko američkog insituta za genocide i edukaciju

Prof. dr. Senadin Lavić

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Preporod, Sarajevo

Prof. dr. Smail Čekić

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

Murat Muratović

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini

(SBK)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime