Omogućeno stvaranje infrastrukturnih uvjeta za dalji razvoj općina i KS

0
13
Omogućeno stvaranje infrastrukturnih uvjeta za dalji razvoj općina i KS
Ilidža, Hadžići, Trnovo – U prisustvu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra komunalne privrede i infrastrukture Senada Hasanspahića, danas je direktorica KJKP “Sarajevogas” Nihada Glamoč potpisala protokole o saradnji sa načelnicima općina Ilidža, Hadžići i Trnovo Senaidom Memićem, Hamdom Ejubovićem i Ibrom Berilom.

Ovim protokolima omogućava se nastavak gasifikacije  općina na području Kantona Sarajevo, a planirane aktivnosti će biti izvedene u narednoj 2016. godini.

“Aktivnosti koje se poduzimaju na daljoj gasifikaciji Kantona Sarajevo za nas su izuzetno značajne, posebno jer se radi o energentu koji je ekološki najprihvatljiviji. One su važne za razvoj svih općina  i Kantona Sarajevo uopšte, jer se tim stvaraju povoljni infrastrukturni uvjeti u industrijskim zonama općina. Naravno da nam je u interesu i da se ovim energentom snabdiju i sva novoizgrađena naselja”, istakao je premijer Konaković.

Naglasio je da bi većim korištenjem gasa u domaćinstvima izbjegli povećanje koncentracije posebno štetne čestice za ljudsko zdravlje koja se oslobađa sagorjevanjem peleta i dugo zadržava u zraku, a koji je u ovom momentu jedan od najčešće korištenih energenata.

“Trenutno imamo pokazatelje koji nam kažu da bi tokom naredne godine trebalo doći do novog smanjenja cijene gasa, dok bi cijena pelata trebala rasti, tako da očekujemo povećanje broja korisnika gasa”, najavio je premijer Konaković te dodao da će Kanton Sarajevo pokušati iznaći dodatna sredstva posebno kada se radi o gasifikaciji i stavljanju u punu funkciju industrijskih zona.

Prema riječima načelnika Memića, “Sarajevogas” će u narednoj godini gasificirati naselje Blažuj u dužini od 710 metara.

“Održana je promotivna prezentacija projekta uz zapažen odziv građana i vlasnika privrednih subjekata. Također je provedena i anketa na terenu i zabilježen je značajan odziv vlasnika stambenih objekata”, istakao je načelnik Memić, ovom prilikom.

Načelnik Ejubović istakao je da je na inicijativu “Sarajevogasa” došlo do potpisivanja ovog protokola na osnovu čega će se gasificirati naselja Žunovnica i Miševići, kao i naseljena mjesta od Binježeva do Rakovice.

“Naselje  Gladno polje do sada nije bilo obuhvaćeno gasifikacijom, ali je nakon gradnje značajnog broja individualnih stambenih objekata koji sada u najvećoj mjeri za zagrijavanje koriste čvsto i tečno gorivo, odnosno energente koji emituju štetne materije u atmosferu, pojavilo se prioritetno interesovanje za gasifikaciju ovog naselja”, objasnio je načelnik Ejubović.

I Općina Trnovo će naredne godine nastaviti sa finansiranjem gasifikacije područja Igmana i Bjelašnice, konkretno Prečkog polja, a u okviru njega prostora Bukove ravni, Grkarice i Hodžine doline.

“Planirana dužina gasovoda na ovom području je 6.600 metara, a cilj nam je da dovođenjem ovog energenta zaštitimo prirodna bogastva ovih područja, posebno jer nam slijede intenzivna ulaganja s ciljem daljeg razvoja zimskog, ali i ljetnog turizma”, kazao je načelnik Berilo.

Prema planovima “Sarajevogas” će također gasificirati naselja Blagovac, Rosulje, Svrake, Semizovac, Krivoglavci i Kobilja Glava u općini Vogošća, kao i naselja Ahatovići, Bojnik, Dobroševići u općini Novi Grad, te izgraditi i uvezati tzv. gasni prsten 3.
“Realizacijom ovog rješenja obezbijedit će se 10.000 m³ na sat prirodnog gasa za oko 2.500 novih korisnika ovog energenta, čime će se značajno rasteretiti glavni gasni prsten”, naglasila je direktorica Glamoč.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime