Olovo – Završena berba na prvoj bh. plantaži američkih visokorodnih sorti borovnice, u selu Gajine kod Olova, (tematski prilog) 06:40

0
405

alt

Olovo – NAJAVA: Na obroncima Romanije i Konjuha, gdje se sudaraju mediteranska i kontinentalna klima u netaknutoj prirodi Nišićke visoravni, nalazi se plantaža „Majka Bisera“. Nazvana po majci njenog vlasnika Kemala Omerhodžića, ova plantaža je prva u Bosni i Hercegovini koja je zasađena sortama američkih borovnica.

IZJAVA: Kemal Omerhodžić, vlasnik imanja
“Živio sam i radio po cijelom svijetu, ali htio sam da nešto u mojoj Bosni napravim. Tako se rodila ideja sadnje borovnica. Pošto ovdašnja zemlja prihvaća skoro sve poljoprivredne kulture, opredijelio sam se za onu koje još uvijek nije bilo ovdje – američku borovnicu”

OFF: Na oko 40 kilometara od Sarajeva, plantaža “Majka Bisera” je formirana 2010. godine iz vlastitog kapitala, a prostire se na površini većoj od 2 hektara sa oko 3.500 zasađenih biljaka i šest različitih sorti.

IZJAVA: Adnan Bešlija, berač
“Počela je sezona berbe. Do sada smo ubrali oko 150 kilograma, a planiramo za prvu seriju berbe ubrati ukupno 200 kilograma”

OFF: Borovnica je dugogodišnja biljka iz porodice brusnica. Uzgaja se u svim umjerenijim klimama.

IZJAVA: Kemal Omerhodžić, vlasnik imanja
“Bosanska zemlja je Bogom data za sve ovo. Poznavaoci ovih područja ističu da je najkvalitetnije bilje upravo sa ovih prostora. Sve što ovdje rodi je čisti dar prirode sa najkvalitetnijim stastojcima”

OFF: Dobra ideja, podrška porodice i agronomske struke, te vjera da će se sroditi s potpuno novim načinom života, doveli su Omerbašića s beogradskog asfalta na rajske proplanke Romanije, među marljive mještane sela Gajine.

IZJAVA: Fahir Hulčić, berač
“Volio bih živjeti na selu. Od od života u gradu i asfalta ništa nemam, a ovdje je ipak čist zrak, priroda”

OFF: Pokretački moto ovog uzgajivača izuzetno zdrave i ukusne voćne kulture jeste da je sadejstvo s prirodom uslov ne samo ljudskog zdravlja već i opstanka čovječanstva, te da svaka ljudska jedinka mora prirodi pružiti šansu da bi čovjek kasnije uživao u njenim plodovima.

IZJAVA: Kemal Omerhodžić, vlasnik imanja
“Ukoliko neko želi da se bavi ovim poslom, prvenstveno treba uložiti mnogo ljubavi i veliki trud. Nije lako, pogotovo sa sopstvenim sredstvima, ali ima donacijskih rasada koje puno znače. Ljudi, domicilno stanovništvo iz okolnih sela, mi mnogo pomažu. Nismo ni svjesni koliko je ovo naše voće zdravo za razliku od silnih industrija, poput farmaceutske”

OFF: Borovnice imaju najveći kapacitet antioksidansa od svih do sada poznatih bobičastih kultura. Ovo vrlo ukusno i zdravo voće, nadaleko je poznato i kao pomoćno ljekovito sredstvo u tretiranju i prevenciji raznih krvnih oboljenja, karcinoma i srčanih bolesti, za regulaciju šećera i masnoća u krvi, te za bolesti urinarnog trakta.

Reporteri SENS: Ajdin Kamber i Muharem Smajić

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VnAlQvAvJ-E

(senstv.eu)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime