Okrugli stol na temu razvoja poljoprivredne proizvodnje

0
0

Orašje – Posavina ima velikih potencijala za proširenje stočarske proizvodnje

Amfiteatar školskog centra fra Martina Nedića u Orašju bio je pretijesan za sve posjetitelje iznimno zanimljivog skupa kojeg je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske na temu „Razvoj stočarstva, podrška bankarskog sektora i nadležnih institucija“. Okrugli stol u Orašju okupio je više od 250 sudionika, veliki broj poljoprivrednika, poduzetnika, bankara, predstavnika institucija, a na skupu je ujedno promoviran projekt mesne industrije PRIMA VIP Orašje, koja će ovih dana započeti s radom.

Tijekom okruglog stola naglašeno je da je cilj velikog okupljanja oživljavanje i pokretanje poljoprivredne stočarske proizvodnje, zajedničko djelovanje i povezivanje svih institucija od resornih ministarstava, privatnog do bankarskog sektora. Uz brojne predstavnike Vlade ŽP, na skupu je bio predstavnik ambasade Republike Turske g-din Sedatu koji se puno angažirao oko održavanja skupa, zatim generalni direktor Ziraat banke u BiH Ali Riza Akbas, a skup su pratili brojni poljoprivrednici, predstavnici udruženja poljoprivrednika, poduzetnici, predstavnici institucija, bankarskog sektora, gospodarskih komora i predstavnici Tuzlanskog kantona predvođeni ministrom poljoprivrede Abdulahom Zukićem.
U ime Vlade Županije Posavske skupu se prvi obratio predsjednik Vlade Marijan Klaić, te izrazio zadovoljstvo velikim brojem okupljenih. Klaić je zahvalio predstavnicima Turske Ambasade i Ziraat banke na njihovoj ulozi u poticanju oblasti stočarstva u Županiji Posavskoj naglasivši da Posavina ima velikih potencijala za razvoj cjelokupne poljoprivredne proizvodnje.


-Nakon što su osigurani uvjeti, sredstva i otkup, s ozbiljnim partnerima, vjerujem kako će ova proizvodnja zaživjeti u ŽP, na zadovoljstvo svih naših građana. Županija Posavska je žitnica BiH u kojoj je dobar dio stanovništva okrenut poljoprivrednoj proizvodnji, stoga iznimno važnim smatramo sve skupove s predznakom poljoprivrede i na njima tražimo odgovore kako pomoći i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju. Posavina ima sve komparativne prednosti, plodne oranice, dovoljno vode, povoljnu klimu i vrijedne ljude koji znaju proizvoditi, a na nama je da stvaramo uvjete u kojim će takva proizvodnja biti adekvatno nagrađena. Otvaranje i početak rada nove klaonice je projekt iznimno značajan za Posavinu i uvjeren sam da će dati potreban zamah razvoju i proširenju stočarske proizvodnje na širem posavskom području, istaknuo je predsjednik Klaić.
Uvezati ratarsku i stočarsku proizvodnju
Zadovoljstvo dolaskom u Orašje i otvorenošću za poticanje poljoprivrednih projekata izrazio je i generalni direktor Ziraat banke u BiH Ali Riza Akbas koji je sudjelovao u radu okruglog stola, te istaknuo da je ova banka na tržištu BiH prisutna oko 20 godina.
-U zadnje 3-4 godine napravili smo velik iskorak u poslovanju, jer naš prvenstveni cilj je pomoć u ekonomskom razvoju BiH. Ziraat banka želi da sudjeluje u razvoju poljoprivrede u BiH, osobito u stočarskoj proizvodnji. Možemo se pohvaliti da je naša prva kreditna linija od 100 milijuna eura iskorištena sa preko 95%, dok je nova linija od 50 milijuna eura od prošle godine iskorištena u obimu oko 30%, a kroz povoljne kredite namijenjena je za mala i srednja poduzeća, obrtnike i fizička lica u podršci u samoupošljavanju i održivosti upošljavanja, kazao je među ostalim Ali Riza.

Ministar u Vladi ŽP Mato Brkić upriličio je prezentaciju poljoprivrednih potencijala ŽP, te naglasio da Posavina ima adekvatne uvjete za razvoj stočarske proizvodnje pogotovo govedarstva. Glavna je prednost Posavine u odnosu na druga područja u FBiH, jer ima velike količine obradivih poljoprivrednih površina, te iskustvo u proizvodnji goveđeg mesa.
-Od oko 24 tisuće hektara čak 90% poljoprivrednog zemljišta je u vlasništvu privatnih osoba, a svega 10% obradivih površina je u vlasništvu države i smatram da u ŽP trebamo kombinirati i vezati ratarsku proizvodnju s jednim vidom stočarske. Idealna je prilika da s projektom Klaonice u Orašju uvežemo četiri stvari koje su neophodne za pokretanje govedarske proizvodnje, a to su kapital, otkupljivač, sigurno tržište i naravno poljoprivredni proizvođači koji znaju proizvesti. Apsolutno sam siguran u uspjeh ovog projekta, naglasio je ministar Mato Brkić.
Projekt novog upošljavanja
O projektu Klaonice u Orašju, govorili su partneri projekta i vlasnici mesne industrije Prima Vip Orašje Kasim Selimović i partner iz Turske Sadik Sezer. Smatraju da će osigurati približno 15 000 grla stoke za razvoj stočarstva na posavskom području, a pored toga u prioritetu je osigurati i stočnu hranu. Spomenutim projektom žele uspostaviti kooperantski odnos sa svima koji se žele baviti tovom junadi, polazeći od osiguranja tovnog materijala i stočne hrane za one koji nemaju vlastitu ratarsku proizvodnju.


-Ušli smo u veliki posao i naš plan je dostići godišnju proizvodnju od 15 do 20 tisuća komada tovnih junadi, što daje neto težinu proizvoda od 5-6 tisuća tona mesa, a što je ravno jednoj trećini odobrenog iznosa izvoza za Republiku Tursku. Ovom investicijom bit ćemo pozitivan primjer i drugima u BiH, a korist će imati ne samo oni koji su izravno uključeni u proizvodnju, nego i cijela ŽP, jer će ovaj projekt doprinijeti novom upošljavanju mladih i razvoju stočarske i ratarske proizvodnje, istaknuli su investitori. Skupu se na koncu obratila i Svetlana Cenić generalna direktorica Regionalne poslovne asocijacije Biznis plus, te pozvala prisutne u Bihać na tematski skup o prekograničnoj suradnji, istaknuvši da je njihov glavni cilj uvezati vlast, firme i novac.
Marko Mišković

(ostraluka.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime