Okrugli sto u Termoelektrani Tuzla: ‘Nacionalni plan smanjenja emisija’

0
6

Tuzla – Projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Investiranje u sektor energije (EIA), u saradnji s Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine (MVTEO), Elektroprivredom BiH i Termoelektranom Tuzla kao domaćinom, organizirao je danas, u Termoelektrani Tuzla, Okrugli sto na temu Nacionalni plan smanjenja emisija.

Cilj okruglog stola, koji je okupio predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti entiteta i države, predstavnike Elektroprivreda, regulatornih komisija za energetiku, fondova za zaštitu okoliša, nevladinih organizacija, lokalnih zajednica, donora i predstavnike medija, je predstavljanje finalnog Nacionalnog plana smanjenja emisija Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede entiteta Republike Srpske.

Nacionalni plan smanjenja emisija je upućen nadležnim institucijama i preostalo je još da ga entitetske vlade i Vijeće ministara usvoje, te da se dostavi Energetskoj zajednici u zadanom roku odnosno do kraja godine. Ovo će biti prvi put biti da će neka obaveza BiH iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice biti ispunjena u roku.

Velika postrojenja za sagorijevanje su postrojenja s toplotnom snagom ložišta (goriva) koja je jednaka ili veća od 50 MW. Smanjenje emisija iz velikih postrojenja za sagorijevanje je još 2013. godine postalo obaveza za Bosnu i Hercegovinu, i to na osnovu odluka Ministarskog vijeća Energetske zajednice iz oktobra 2013. godine. Naime, propisano je da je implementacija Direktive o velikim postrojenjima za sagorijevanje i Direktive o industrijskim emisijama obavezna za sve potpisnice Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, što obuhvata i Bosnu i Hercegovinu.

Implementacija NERP-a u BIH će rezultirati u smanjenju emisija tri glavna zagađivača: sumpor dioksida (SO2), azotnih oksida (NOx) i čvrstih čestica (prašine). Najvažnije je smanjiti emisije sumpor dioksida jer one imaju ogroman utjecaj na zdravlje i okoliš. Trenutne emisije sumpor dioksida u BiH su oko 270.000 tona godišnje, a poslije implementacije NERP-a emisije će se smanjiti na 15.000 tona godišnje do kraja 2027.godine.
Prednosti implementacije NERP-a za zdravlje ljudi i okoliša znatno premašuju investicione troškove i upravo je to razlog zašto bi Bosna i Hercegovina trebala implementirati NERP.

USAID Investiranje u sektor energije je program vrijedan 5.47 miliona dolara čiji je cilj da pomogne BiH da privuče investicije i otvori nova radna mjesta u sektoru energije. Putem ove aktivnosti, USAID radi na revidiranju i usklađivanju procesa izdavanja dozvola za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije.

Ovaj projekat će kreirati i preporučiti zakonske mjere na svim nivoima vlasti koje će stimulirati investicije u nove elektrane, posebno u elektroenergetska postrojenja koja koriste obnovljive izvore i kogeneraciju na bazi biomase, u za to pogodnim regionima zemlje. Projekat će također pomoći uspostavljanje maloprodajnog tržišta na kom će potrošači električne energije moći da izaberu svoje snabdjevače. Projekat će koordinirati i davati konsultacije o Nacionalnom planu za smanjenje emisija za termoelektrane i radit će na unapređenju energetske efikasnosti među operatorima distributivnog sistema i snabdjevačima kako bi se reducirala emisija CO2 i troškovi energije.

Pored toga, ovaj projekat će osigurati podršku Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH u vezi s njegovom ulogom u koordinaciji energetskog sektora BiH, na njenom putu ka Evropskoj uniji. Sveobuhvatan program edukacije i komunikacije s javnošću će omogućiti da građani BiH shvate korisnost promjena koje se dešavaju u energetskom sektoru. Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

Radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime