Okrugli sto „Psihička trauma – žrtva i svjedok ratnog događaja“ 19. novembra

0
2

logorasi1231231231Sanski Most – Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ u saradnji sa Udruženjem logoraša općine Sanski Most organizira okrugli sto na temu „Psihička trauma – žrtva i svjedok ratnog događaja“.
Pomenuti skup održaće se u naredni utorak u „Starom hotelu“, a na njemu su svoje učešće najavili predstavnici javnih ustanova i nevladinih udruženja koja vode brigu o osobama koje su bile izložene ratnim strahotama, i kao takve nose neizbrisiva ratna iskustva.

Organizovanjem okruglog stola, pomenuto udruženje nastoji okupiti preživjele svjedoke i žrtve ratnih zločina, gdje bi prisutni bili u prilici jedni drugima prenijeti svoja ratna iskustva.
Geografski, ovim oktuglim stolom, obuhvaćeno je područje pet općina iz doline rijeke Sane, gdje je velika koncentracija žrtava i svjedoka ratnog zločina, koji su preživjeli različite torture u logorima i izvan njega. Planirano je da na okruglom stolu učestvuju predstavnici Odsjeka za ratne zločine Kantonalnog tužilaštva Bihać, predstavnici centara za socijalni rad, zatim predstavnici Saveza logoraša BiH, udruženja logoraša iz Sanskog Mosta, Ključa, Prijedora, Kozarca, Bosanskog Petrovca i Bihaća, te predstavnici udruženja Medica iz Zenice, koja kao stručna nevladina organizacija pruža psiho-socijalnu i medicinsku pomoć žrtvama iz ratnog i poratnog perioda. Udruženje

Prijedorčanki „Izvor“ od vremena svog osnivanja, u prvim postratnim godinama, pa sve do danas realizovalo je nekoliko projekata koji su bili usmjereni na pružanje tehničke i psihološke pomoći osobama koje su preživjele ratna dešavanja.
Radi se o osobama koje u sebi nose neizbrisiva iskustva iz prethodnog rata, koje su u ratu ostali bez svojih najmilijih, bili svjedoci ratnih zločina, prošli torturu logora, ili su bili direktni učesnici ratnih dešavanja. Organizovanjem različitih okruglih stolova, ali i radionica i treninga, kroz terapijske vježbe, pomenuto udruženje nastoji pomoći pojedincima da lakše prebrode stresne situacije i traumu, te da savladaju tehnike kako da te situacije prevaziđu.

(inmedia.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime